Mrożone ryby z reguły są trudne
do przyrządzenia - połowa ich wagi i objętości to zamrożona woda . Doprowadza
mnie to do białej gorączki . Ale co zrobić . Tak sie złożyło , że przez jakiś
czas skazana jestem na ryby mrożone - muszę więc przyłożyć się by były smaczne
.
Czas : 30 minut + marynowanie
Składniki :
4 kawałki filetów z mintaja (
wielkość zależy od tego jak duże mają być porcje )
Olej z pestek winogron do smażenia
Marynata:
1/4 szklanki oleju z pestek
winogron
sok z 1/4 cytryny
sok z 1/2 pomarańczy
skórka otarta z 1/4 pomarańczy
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka utartego świeżego
imbiru
1/2 łyżeczki grubo mielonego
pieprzu
Ciasto
1 jajko
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
18%
8 łyżek mąki ( ilość mąki
zależy od wielkości jajka )
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
½ łyżeczki kurkumy
1 pełna łyżeczka curry
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu mielonego
sok z 1/2 pomarańczy
1/3 szklanki drobno pokrojonego
szczypiorku ( białe części od korzonków)
Rybę rozmrozić. Zlać wodę z
rozmrożenia . Filety dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.
Ułożyć w pojemniku.
Przygotować marynatę mieszając
wszystkie składniki.
Zalać rybę i zostawić na
minimum 30 minut ( lepiej godzinę ).
Przygotować ciasto ( bardzo
gęste naleśnikowe ) z podanych składników .Przykryć i odstawić na 30 minut.
Rybę po wyjęciu z marynaty
ponownie osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi- lekko osolić .
Na patelni rozgrzać olej jak do
głębokiego smażenia .
Filety podzielić na poręczne
kawałki ( nie za duże )- maczać rybę w cieście tak by ją dokładnie oblepiło i
wkładać na rozgrzany tłuszcz .
Smażyć na rumiano ze wszystkich stron obracając 2
widelcami lub specjalnymi szczypcami.
Wyjmować i odsączać na kratce lub
papierowych ręcznikach.
Podawać wg upodobania albo z
surówką i sosem typu dip do maczania , frytkami lub nawet na zimno jako
przekąskę .
1 komentarz:
miła odmiana dla mintaja ;)
pozdrawiam cieplutko,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Prześlij komentarz