niedziela, 26 sierpnia 2012

Polędwiczka wieprzowa z kurkami


Sierpień w kuchni to w dużej mierze grzyby . A jak grzyby to kurki. A jak kurki to nie odmówię sobie zrobienia choć raz polędwicy wieprzowej z kurkami *.Robię najprostszą wersję dorzucając kawałek suszonego grzybka i rozmaryn dla aromatu. Taką polędwiczkę robiło się pewnie w kuchni staropolskiej.




Czas : 1 godzina

Składniki :

1/2 polędwicy wieprzowej
20 dag kurek
1 duża cebula
4 łyżki oleju
1/4 kostki masła
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30%
1 łyżeczka miodu
sól
szczypta ziołowego pieprzu
1 gałązka świeżego rozmarynu

Polędwicę oczyścić z błonek. Naciąć jak do zaplatania warkocza i zapleść ( zawiązać końcówki nicią do mięs by się nie rozsunęły.
Przygotować pastę przyprawową- mieszając olej z pieprzem ziołowym, szczyptą soli  i miodem .
Natrzeć polędwicę i zostawić przykrytą w lodówce na godzinę.


Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła .Obsmażyć na tłuszczu polędwicę i pokrojoną w pół plasterki cebulę. Podlać 1,5 szklanki wody i dusić pod szczelnym przykryciem 30 minut.


W czasie kiedy polędwica się dusi umyć , oczyścić , osuszyć i usmażyć na reszcie masła kurki.
Gdy polędwica jest już miękka ,a sos zgotowany do 1/2 szklanki usunąć rozmaryn , a dołożyć do mięsa kurki .Dusić ok. 10 minut - sos ma prawie zniknąć .


Wyjąć mięso i usunąć nitki .


Dolać do sosu  śmietankę - zagotować.
Ułożyć na półmisku .Oblewać sosem kurkowym . Posypać usiekanym koprem.
* zimą też można robić z zamrożonych duszonych na maśle 

Brak komentarzy: