sobota, 25 sierpnia 2012

Roladka z farszem z pieczarkowej jajecznicy


Nie bardzo miałam pomysł na farsz do roladki drobiowej . To znaczy wiedziałam , że chcę mieć roladkę z piersi kurczaka z czymś w środku , duszony w czymś co będzie pasować do tego czegoś w środku i żeby nie trzeba było ,,latać " do sklepu :) .W zasadzie niebezpieczeństwa , ze nie będzie smaczne nie było bo niby czemu? Wszystkie składniki smaczne to i rezultat musi być smakowity ( przynajmniej w teorii ) .


Czas: 1 godzina

Składniki :

1 pojedyncza pierś z kurczaka
6 pieczarek
1/2 średniej cebuli
1 jajko
4 łyżki oleju z pestek winogron
1/2 łyżki masła
sól
pieprz mielony
1 łyżka mielonej papryki
1 szklanka wody
1/4 grzybowej kostki bulionowej ( lub inna przyprawa do sosów)
3 łyżki  pokrojonej natki pietruszki

Pierś podzielić na 2 części . Każdą rozklepać na płasko tłuczkiem do mięsa ( najlepiej przez folie spożywczą ).Posolić.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i masło i usmażyć na nich na rumiano pokrojone na bardzo drobno 3 pieczarki. Wbić na nie jajko- wymieszać, lekko osolić i popieprzyć . Usmażyć jajecznicę . Zdjąć z patelni i ostudzić.


Na patelnię wlać resztę oleju i usmażyć na nim na rumiano pokrojoną w ,,piórka" cebulę i pokrojone w plasterki resztę pieczarek.
W czasie gdy cebula i pieczarki się smażą na mięso nałożyć jajecznicę i zwinąć małe roladki. Obwiązać nicią do mięs . Oprószyć mieloną papryką.


Rozsunąć cebulę i pieczarki i położyć roladki- obsmażyć na rumiano z obu stron.


Przełożyć do rondelka , dosypać natkę - włożyć roladki. Na patelnię wlać wodę i zagotować - przelać do rondelka . Dorzucić kostkę grzybową i dusić na małym gazie 45 minut pilnując by sos za bardzo nie odparował - uzupełniać jeśli trzeba po odrobinie wrzącą wodą .
Wyjąć roladki- usunąć nici.


Sos doprawić do smaku. 

Brak komentarzy: