Doskonały przepis na smaczny
przecier ogórkowy , nie wymagający uprzedniego kiszenia ogórków . Zupa zrobiona
z tego przepisu jest pyszna i pachnie świeżo ukiszonymi ogórkami.
Czas :2 godziny
Składniki :1 kg ogórków
1 łyżka soli
4 baldachy suchego kopru
2 łyżeczki gorczycy
4 kawałki korzenia chrzanu
8 ząbków czosnku
Ogórki umyć. Ściąć
końcówki. Utrzeć na tarce jarzynowej / grube oczka / bez obierania. Osolić.
Zostawić aż puszczą sok( ok. 2 godz. ) .4 słoiczki po dżemie umyć i wyparzyć.
Do każdego słoiczka włożyć 1 kawałek chrzanu, 1 baldach kopru, 2 ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki gorczycy. Wlać masę utartych ogórków z sokiem. Słoiki zakręcić.
Zostawić na tacce w cieple na 4 dni. Wytrzeć /stojąc w cieple mogą ,, kipieć
" tzn. wycieknie z nich trochę płynu/. Wynieść w ciemne, chłodne miejsce.
Nie trzeba wekować . Słoiki zamkną się same.
Tak ukiszony przecier może stać 2 a nawet 3 lata
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz