Nie zawsze ryba musi wyglądać
jak ryba :) . Przyzwyczaiłam się do tego , że raz w tygodniu jadamy ryby w
różnej postaci. Przyznaję, że ostatnio nie chce mi się w ten upał jechać do
Centrali Rybnej .Parę razy kupiłam w okolicznych sklepach mrożoną Pangę lub
Mintaja .Wolę jednak świeże rybki. Ale , że nic się nie zmieniło w kwestii
braku chęci wyruszenia z domu - odgrzebuję stare zapiski . Pomysł na
ziemniaczany knedel z farszem rybnym jest jednym z nich. *( można robić też z takiego ciasta kuliste knedle z farszem rybnym ).
Czas : 45 minut
Składniki :
5 średnich ziemniaków
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 słoiczek ,,Tatar z mintaja
a'la łosoś" ( 125 g )
3 łyżki bardzo drobno
pokrojonego zielonego liścia pora
pieprz mielony
szczypta soli
1/2 łyżki oleju
masło do polania
kawałek czerwonej papryki do
dekoracji
Wymieszać tatara z mintaja z
pokrojonym porem. Doprawić szczyptą pieprzu.
Obrać - umyć i ugotować do
miękkości ziemniaki. Utłuc je na gładkie
puree. Zagnieść gładkie ciasto z puree, jajka , szczypty soli , mąki ziemniaczanej i pszennej .
Ciasto ziemniaczane rozłożyć na
folii spożywczej - formując prostokąt. Na środku wyłożyć farsz rybny.
Natłuścić
ręce olejem i unosząc folię zawinąć roladę tak by masa ziemniaczana zakryła
farsz i ,,otuliła " go. Zawinąć szczelnie folię .
Ułożyć roladę w garnku do
gotowania na parze i gotować na małym gazie 20 minut od chwili kiedy zawrze
woda w dolnym garnku.
Wyjąć . Odwinąć . Pokroić w
grube plastry .
Podawać polana roztopionym masłem i posypaną drobno pokrojoną
czerwoną papryką i udekorowaną zielonymi listkami.
* Co prawda w starym przepisie
chodziło o gotowaną rybę tzw. drobnicę poobieraną z ości .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz