piątek, 10 sierpnia 2012

Knedel ziemniaczany z farszem rybnym


Nie zawsze ryba musi wyglądać jak ryba :) . Przyzwyczaiłam się do tego , że raz w tygodniu jadamy ryby w różnej postaci. Przyznaję, że ostatnio nie chce mi się w ten upał jechać do Centrali Rybnej .Parę razy kupiłam w okolicznych sklepach mrożoną Pangę lub Mintaja .Wolę jednak świeże rybki. Ale , że nic się nie zmieniło w kwestii braku chęci wyruszenia z domu - odgrzebuję stare zapiski . Pomysł na ziemniaczany knedel z farszem rybnym jest jednym z nich. *( można robić też z takiego ciasta kuliste knedle z farszem rybnym ).




Czas : 45 minut

Składniki :

5 średnich ziemniaków
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 słoiczek ,,Tatar z mintaja a'la łosoś" ( 125 g )
3 łyżki bardzo drobno pokrojonego zielonego liścia pora
pieprz mielony
szczypta soli
1/2 łyżki oleju
masło do polania
kawałek czerwonej papryki do dekoracji

Wymieszać tatara z mintaja z pokrojonym porem. Doprawić szczyptą pieprzu.


Obrać - umyć i ugotować do miękkości ziemniaki. Utłuc je  na gładkie puree. Zagnieść gładkie ciasto z puree, jajka , szczypty soli  , mąki ziemniaczanej i pszennej .
Ciasto ziemniaczane rozłożyć na folii spożywczej - formując prostokąt. Na środku wyłożyć farsz rybny. 


Natłuścić ręce olejem i unosząc folię zawinąć roladę tak by masa ziemniaczana zakryła farsz i ,,otuliła " go. Zawinąć szczelnie folię .



Ułożyć roladę w garnku do gotowania na parze i gotować na małym gazie 20 minut od chwili kiedy zawrze woda w dolnym garnku.

Wyjąć . Odwinąć . Pokroić w grube plastry .


Podawać polana roztopionym masłem i posypaną drobno pokrojoną czerwoną papryką i udekorowaną zielonymi listkami. 




* Co prawda w starym przepisie chodziło o gotowaną rybę tzw. drobnicę poobieraną z ości .

Brak komentarzy: