poniedziałek, 17 września 2012

,,Biało w kurze ,,wg Buni ( roladki z piersi kurczaka)


Roladki z piersi kurczaka zawinięte wokół cienkiej białej kiełbaski i obwiązane wędzonką.



Czas ;45 minut

Składniki :

1 duża pierś z kurczaka ( pojedyncza )
2 cienkie białe kiełbaski
4 plastry ( długie ) szynki szwarcwaldzkiej ( lub innej wedzonki )
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1/2 pora ( biała część )
1 mała marchewka
1 łyżka kopru pokrojonego
sól
pieprz mielony
2,5 szklanki wody

Rozbić ( tłuczkiem do mięsa ) pierś na foremny płat ( ostrożnie by nie przerwać włókien mięsa ) . Posolić i popieprzyć. Ułożyć na mięsie kiełbaski .Zawinąć podkładając boki tak by uformować kształtny rulon. Ułożyć wędzonkę tak by plastry zachodziły na siebie i ułożyć na niej roladkę. Zawinąć zawiązując nicią do mięsa . Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladkę  na rumiano. Dołożyć masło. Podlać wodą .Dołożyć pokrojony w centymetrowe kawałki por i marchew pokrojoną w słupki.. Dusić na małym gazie 30 minut tak by sos odparował do objętości 1/2 szklanki .Wsypać koper . Doprawić sos. Wyjąć roladkę , usunąć nici .Przekroić na 2 części po skosie .
 Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką .

Brak komentarzy: