Roladki z piersi kurczaka
zawinięte wokół cienkiej białej kiełbaski i obwiązane wędzonką.
Czas ;45 minut
Składniki :
1 duża pierś z kurczaka (
pojedyncza )
2 cienkie białe kiełbaski
4 plastry ( długie ) szynki
szwarcwaldzkiej ( lub innej wedzonki )
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1/2 pora ( biała część )
1 mała marchewka
1 łyżka kopru pokrojonego
sól
pieprz mielony
2,5 szklanki wody
Rozbić ( tłuczkiem do mięsa )
pierś na foremny płat ( ostrożnie by nie przerwać włókien mięsa ) . Posolić i popieprzyć.
Ułożyć na mięsie kiełbaski .Zawinąć podkładając boki tak by uformować kształtny
rulon. Ułożyć wędzonkę tak by plastry zachodziły na siebie i ułożyć na niej
roladkę. Zawinąć zawiązując nicią do mięsa . Na patelni rozgrzać olej i
obsmażyć roladkę na rumiano. Dołożyć
masło. Podlać wodą .Dołożyć pokrojony w centymetrowe kawałki por i marchew
pokrojoną w słupki.. Dusić na małym gazie 30 minut tak by sos odparował do
objętości 1/2 szklanki .Wsypać koper . Doprawić sos. Wyjąć roladkę , usunąć
nici .Przekroić na 2 części po skosie .
Podawać z ziemniakami z wody i sezonową surówką
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz