Niby grzybowa zupka , a smakuje
inaczej od wszystkich grzybowych.
Czas : 1 godzina
Składniki :
25 dag boczniaka
1 cebula
1 marchewka
½ pietruszki
1/8 selera
½ piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
majeranek
pieprz mielony
1 łyżeczka mąki
1/3 pęczka koperku
natka pietruszki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
½ litra bulionu warzywnego lub
drobiowego
Cebulę pokroić w piórka i
podsmażać na oleju. Wrzucić pokrojonego w paseczki boczniaka i drobno pokrojona
pierś z kurczaka. Smażyć mieszając .Marchew, pietruszkę i seler utrzeć na tarce
jarzynowej ( duże oczka ) i dodać na patelnię . Dusić jeszcze 5 minut mieszając
. Przełożyć do rondelka . Zalać bulionem , dodać liść laurowy, ziele angielskie
.Dusić 30 minut. Doprawić majerankiem , pieprzem .Zagęścić mąką . Dodać
usiekany koper. Podawać posypane natką pietruszki.
Można robić wersję wegetariańską
nie dodając kurczaka i używając bulionu warzywnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz