czwartek, 13 września 2012

Flaczki z boczniaka wg Babcigramolki


Niby grzybowa zupka , a smakuje inaczej od wszystkich grzybowych.




Czas : 1 godzina

Składniki :

25 dag boczniaka
1 cebula
1 marchewka
½ pietruszki
1/8 selera
½ piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
majeranek
pieprz mielony
1 łyżeczka mąki
1/3 pęczka koperku
natka pietruszki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
½ litra bulionu warzywnego lub drobiowego

Cebulę pokroić w piórka i podsmażać na oleju. Wrzucić pokrojonego w paseczki boczniaka i drobno pokrojona pierś z kurczaka. Smażyć mieszając .Marchew, pietruszkę i seler utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) i dodać na patelnię . Dusić jeszcze 5 minut mieszając . Przełożyć do rondelka . Zalać bulionem , dodać liść laurowy, ziele angielskie .Dusić 30 minut. Doprawić majerankiem , pieprzem .Zagęścić mąką . Dodać usiekany koper. Podawać posypane natką pietruszki. 

Można robić wersję wegetariańską nie dodając kurczaka i używając bulionu warzywnego.

Brak komentarzy: