Z angielskiej kuchni .
Podawany zarówno jako jarzynka
jak i samodzielne danie .
Czas :35 minut
Składniki :1/2 kalafiora
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
Ok. 1 szklanki zimnego mleka
½ łyżeczki utartej gałki
muszkatołowej
25 dag utartego sera Chedar
szczypta soli
1 łyżeczka musztardy
angielskiej delikatnej
Kalafior podzielić na różyczki
. Gotować w lekko osolonej wodzie 15 minut od zagotowania. Odcedzić .
Sos : W garnuszku rozgrzać olej z masłem
i wsypać mąkę .Energicznie mieszając
rozprowadzić ją mlekiem , aż powstanie jedwabisty sos . Wsypać gałkę
muszkatołową .Dołożyć musztardę i połowę sera . Intensywnie mieszać aż ser się
rozpuści. W formę do zapiekania włożyć kalafiora i polać sosem . Z wierzchu wsypać resztą utartego sera. Zapiekać w 180 *
C ok. 20 minut tak by z sera zrobiła się na wierzchu zarumieniona warstwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz