czwartek, 13 września 2012

Kalafior zapiekany z Chedarem


Z angielskiej kuchni .

Podawany zarówno jako jarzynka jak i samodzielne danie .




Czas :35 minut

Składniki :1/2 kalafiora
                   2 łyżki mąki
                   2 łyżki masła
                   1 łyżka oliwy
                   Ok. 1 szklanki zimnego mleka
                   ½ łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
                   25 dag utartego sera Chedar
                   szczypta soli
                  1 łyżeczka musztardy angielskiej delikatnej

Kalafior podzielić na różyczki . Gotować w lekko osolonej wodzie 15 minut od zagotowania. Odcedzić .
 Sos : W garnuszku rozgrzać olej z masłem i  wsypać mąkę .Energicznie mieszając rozprowadzić ją mlekiem , aż powstanie jedwabisty sos . Wsypać gałkę muszkatołową .Dołożyć  musztardę i  połowę sera . Intensywnie mieszać aż ser się rozpuści. W formę do zapiekania włożyć kalafiora i polać sosem . Z wierzchu  wsypać resztą utartego sera. Zapiekać w 180 * C ok. 20 minut tak by z sera zrobiła się na wierzchu zarumieniona warstwa.

Brak komentarzy: