środa, 12 września 2012

Gotowane żeberka w jesiennym sosie


Żeberka ( może być również inna chuda wieprzowina gotowana ) nie koniecznie muszą być pieczone . Bardzo mi odpowiadają takie na których wcześniej ugotowałam zupę , a potem duszę w różnych sosach. Szczególnie jeśli łączę je z warzywami.





Czas :30 minut

Składniki:

25 dag chudych żeberek ugotowanych w zupie ( po wyjęciu kości )
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 pomidor ( dałam pół dużej malinówki)
1 cebula ( skończyła mi się - zastąpiłam garścią białej części szczypioru i 3 łyżkami prażonej cebulki)
8 średnich pieczarek
1 mała  cukinia lub duży ogórek
1/3 pęczka natki pietruszki
kawałek świeżego rozmarynu
kilka gałązek melisy ( opcjonalnie )
pieprz mielony
 sól
papryka mielona
2 ząbki czosnku ( lub 1/2 łyżeczki ząbki czosnku granulowanego)
cukier trzcinowy do smaku
3 łyżki oleju z pestek winogron
mąka do oprószenia żeberek
sos sojowy grzybowy do smaku
1,5 szklanki wody

Mięso po usunięciu kości natrzeć mieloną papryką i szczyptą pieprzu. Oprószyć mąką.


Na patelni rozgrzać olej i wrzucić  pieczarki przekrojone na połówki lub ćwiartki. Smażyć na rumiano.
Dorzucić pokrojone w paseczki papryki i pomidora krojonego w kostkę , cukinię w plastrach , cebulę pokrojoną w piórka ( w tym przypadku usiekany szczypior i prażoną cebulę )  i smażyć.



Odgarnąć warzywa - położyć mięso i obsmażyć na rumiano. Dodać szczyptę papryki mielonej, pieprzu , łyżeczkę sosu sojowego , roztarty z solą czosnek ( lub czosnek granulowany ).



Przełożyć do garnka mięso i warzywa .
Podlać wodą . Dosypać połowę natki pietruszki , melisę, rozmaryn .Dusić 30 minut .
Doprawić do smaku cukrem trzcinowym , sosem sojowym , pieprzem i papryką. 

1 komentarz:

Dusia pisze...

żeberka to ja baaardzo lubię