Żeberka ( może być również inna chuda
wieprzowina gotowana ) nie koniecznie muszą być pieczone . Bardzo mi
odpowiadają takie na których wcześniej ugotowałam zupę , a potem duszę w
różnych sosach. Szczególnie jeśli łączę je z warzywami.
Czas :30 minut
Składniki:
25 dag chudych żeberek ugotowanych w
zupie ( po wyjęciu kości )
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1 pomidor ( dałam pół dużej
malinówki)
1 cebula ( skończyła mi się -
zastąpiłam garścią białej części szczypioru i 3 łyżkami prażonej cebulki)
8 średnich pieczarek
1 mała cukinia lub duży ogórek
1/3 pęczka natki pietruszki
kawałek świeżego rozmarynu
kilka gałązek melisy ( opcjonalnie )
pieprz mielony
sól
papryka mielona
2 ząbki czosnku ( lub 1/2 łyżeczki
ząbki czosnku granulowanego)
cukier trzcinowy do smaku
3 łyżki oleju z pestek winogron
mąka do oprószenia żeberek
sos sojowy grzybowy do smaku
1,5 szklanki wody
Mięso po usunięciu kości natrzeć
mieloną papryką i szczyptą pieprzu. Oprószyć mąką.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pieczarki przekrojone na połówki lub ćwiartki.
Smażyć na rumiano.
Dorzucić pokrojone w paseczki papryki
i pomidora krojonego w kostkę , cukinię w plastrach , cebulę pokrojoną w piórka
( w tym przypadku usiekany szczypior i prażoną cebulę ) i smażyć.
Odgarnąć warzywa - położyć mięso i
obsmażyć na rumiano. Dodać szczyptę papryki mielonej, pieprzu , łyżeczkę sosu
sojowego , roztarty z solą czosnek ( lub czosnek granulowany ).
Przełożyć do garnka mięso i warzywa .
Podlać wodą . Dosypać połowę natki
pietruszki , melisę, rozmaryn .Dusić 30 minut .
Doprawić do smaku cukrem trzcinowym ,
sosem sojowym , pieprzem i papryką.
1 komentarz:
żeberka to ja baaardzo lubię
Prześlij komentarz