czwartek, 6 września 2012

Hamburgery drobiowe


Danie lubiane przez dzieci . Proste . Szybkie > Można przygotować na zapas . Zamrozić i podgrzewać w miarę potrzeby . Można podawać jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką , lub danie kolacyjne w bułce z dodatkami .



Czas :20 minut

Składniki :40 dag mięsa mielonego drobiowego
                   1 jajko
                   4 łyżki tartej bułki
                   sól
                   pieprz mielony
                   3 łyżki oleju
                   1 łyżka masła
 Mięso wymieszać z jajkiem , tartą bułką i przyprawami . Uformować 4 płaskie , owalne hamburgery . Smażyć na oleju  po 5 minut z każdej strony . W ostatnim momencie smażenia dodać masło .

Podałam z :
Kluskami śląskimi
Buraczkami z oliwą 
i sosem grzybowym 

Jeśli chcemy podać jako ciepłą kolację – wkładamy hamburgera w przeciętą na pół ciepłą bułkę . Dodajemy plasterki pomidora , ogórka, pokrojoną kapustę pekińską , musztardę , majonez , ketchup i co tam kto lubi w hamburgerach.

Brak komentarzy: