Trzecia wersja kotletów z
białej kiełbasy .
Czas : 30 minut
Składniki : 2 białe kiełbaski ( surowe )
olej ( najlepiej
słonecznikowy
pieprz mielony
2 cebule
6 suszonych śliwek
kalifornijskich ( bez pestek miękkich )
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
Białą kiełbasę naciąć i
wycisnąć farsz z flaczka . Do mięsa dodać 1 łyżkę oleju. I jeśli trzeba
doprawić odrobiną mielonego pieprzu (
dobrze jest kupować białą kiełbasę u ,, znanego „ rzeźnika bo wtedy wiemy jak
jest doprawiona ).Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na rumiano
pokrojone w piórka cebule .Połowę usmażonej cebuli dodać do mięsa , a połowę
odłożyć . Śliwki ( 4 sztuki ) pokroić drobno i wrzucić do masy mięsnej. Wyrobić
dokładnie . Uformować 2 kotlety. Oprószyć mąką . Smażyć na rozgrzanym oleju na
rumiano z obu stron . Dolać 3-4 łyżki wody, dołożyć masło i dusić przez 10 minut .
Podawać obłożone podsmażoną
cebulką i posypane pozostałymi pokrojonymi śliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz