sobota, 15 września 2012

Kotlety z białej kiełbasy z suszonymi śliwkami


Trzecia wersja kotletów z białej kiełbasy .


Czas : 30 minut

Składniki : 2 białe kiełbaski ( surowe )
                    olej ( najlepiej słonecznikowy
                    pieprz mielony
                    2 cebule
                    6 suszonych śliwek kalifornijskich ( bez pestek miękkich )
                    1 łyżka masła
                    2 łyżki mąki 

Białą kiełbasę naciąć i wycisnąć farsz z flaczka . Do mięsa dodać 1 łyżkę oleju. I jeśli trzeba doprawić odrobiną mielonego pieprzu  ( dobrze jest kupować białą kiełbasę u ,, znanego „ rzeźnika bo wtedy wiemy jak jest doprawiona ).Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć na rumiano pokrojone w piórka cebule .Połowę usmażonej cebuli dodać do mięsa , a połowę odłożyć . Śliwki ( 4 sztuki ) pokroić drobno i wrzucić do masy mięsnej. Wyrobić dokładnie . Uformować 2 kotlety. Oprószyć mąką . Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron . Dolać 3-4 łyżki wody, dołożyć masło  i dusić przez 10 minut .
Podawać obłożone podsmażoną cebulką i posypane pozostałymi pokrojonymi śliwkami.

Brak komentarzy: