Szczupak to jedna ze
smaczniejszych ryb słodkowodnych – w tej postaci jest moim zdaniem bardzo
smaczny .
Czas : 30 minut
Składniki :
2 dzwonka ze szczupaka
2 łyżki oleju
3 łyżki masła
sól
pieprz mielony czarny
pieprz mielony biały
5 łyżeczek mąki
sok z cytryny
4 łyżki pokrojonego koperku
½ szklanki słodkiej śmietanki
18 %
Rybę umyć , osuszyć , posolić i
posypać pieprzem . Oprószyć mąką . Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć
rybę na rumiano z obu stron .W ostatniej fazie smażenia zmniejszyć gaz ,
dołożyć masło i dosmażyć .W rondelku rozgrzać
2 łyżki masła , wsypać koperek .Smażyć 2 minuty mieszając .Dodać mąkę , zamieszać . Wlać śmietankę . Ogrzewać
mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą cukru
, białego pieprzu mielonego i solą .
Ja podaję z makaronem
Tagliatelle lub kładzionymi kluseczkami .Oczywiście z ziemniakami smakuje
równie dobrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz