niedziela, 9 września 2012

Puree ziemniaczano-dyniowe zasmażane z jajkiem


Delikatne- jesienne puree . Dynia wbrew obiegowej opinii nie musi być jadana na słodko.


Czas : 40 minut

Składniki :

4 średnie ziemniaki
kawałek obranej i wypestkowanej dyni ( w proporcji 2:1 w stosunku do ziemniaków - dyni mniej )
2 łyżki masła
4 łyżki słodkiej śmietanki
1 jajko
sól
biały pieprz mielony
1/2 szklanki pokrojonej w paseczki zielonej części pora
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka płynnego miodu

Obrane i pokrojone ziemniaki gotować w osolonej wodzie. Po 15 minutach dołożyć pokrojoną w kostkę dynię i ugotować wszystko do miękkości. Odcedzić. Dodać masło i śmietankę . Utłuc na puree . Wymieszać . Doprawić do smaku  pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej, wsypać por , polać miodem i smażyć mieszając by miód się karmelizował na porze .
Do puree ziemniaczanego dodać dobrze roztrzepane jajko , dobrze wymieszać i przełożyć na druga ( suchą patelnię ). Smażyć mieszając aż jajko się zetnie a masa zacznie przypominać dobrze usmażoną jajecznicę.
Podawać obłożone karmelizowanym porem jako samodzielne danie lub dodatek do smażonych mięs 


Można przygotować puree wcześniej i przed podaniem zmieszać z jajkiem i zasmażyć .
Karmelizowany por też można zrobić wcześniej i przed podaniem podgrzać.

Brak komentarzy: