Bardzo często robię ta zupę w
okresie letnim i podaję zimną .W ciągu roku też ale wtedy letnią . Można ją
podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym , makaronem naleśnikowym , lub
ślimaczkami z naleśników.
Czas : 45 minut
Składniki :
2 duże jabłka
1 słoiczek musu jabłkowego (
nie słodzonego – pojemności ok. 250 mll)
kawałek skórki cytrynowej
2 goździki
3 łyżki cukru
400 mll wody
szczypta szafranu ( nie
koniecznie )
100 mll mleczka kokosowego (
lub zwykłej słodkiej śmietanki )
cynamon
2 duże pszenne bułki
syrop klonowy ( lub płynny miód
)
5 łyżek oleju słonecznikowego
Jabłka obrać , usunąć gniazda
nasienne , pokroić na kawałki, zalać wodą , dodać cukier, goździki , skórkę
cytrynową, szafran . Gotować 20 minut.
Przetrzeć przez sito. Do garnka włożyć
mus jabłkowy . Wlać mleczko kokosowe lub śmietankę .Zamieszać i już nie gotować
. Jeśli trzeba dosłodzić .
W czasie kiedy gotuje się zupa
pokroić bułki w plasterki .Posmarować je pędzelkiem z obu stron syropem
klonowym lub miodem i posypać ( najlepiej przez małe siteczko cynamonem ).
Pokroić plastry bulki w kostkę . Na dużej patelni rozgrzać olej i wsypać kostki
bułki. Mieszając zrobić rumiane grzanki .
Zupę podawać lekko
przestudzoną z grzankami osobno .Wkłada
się je ja talerz ( lub do miseczki ) sukcesywnie w trakcie jedzenia bo inaczej
namokną i zrobią się nieapetyczne.
Można robić zupę z samego musu
ale i tak trzeba wcześniej przegotować wodę z przyprawami – a tak wydaje mi się
,że lepiej smakuje .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz