środa, 19 września 2012

Zupa jabłkowa z cynamonowymi grzankami


Bardzo często robię ta zupę w okresie letnim i podaję zimną .W ciągu roku też ale wtedy letnią . Można ją podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym , makaronem naleśnikowym , lub ślimaczkami z naleśników.



Czas : 45 minut

Składniki :

2 duże jabłka
1 słoiczek musu jabłkowego ( nie słodzonego – pojemności ok. 250 mll)
kawałek skórki cytrynowej
2 goździki
3 łyżki cukru
400 mll wody
szczypta szafranu ( nie koniecznie )
100 mll mleczka kokosowego ( lub zwykłej słodkiej śmietanki )
cynamon
2 duże pszenne bułki
syrop klonowy ( lub płynny miód )
5 łyżek oleju słonecznikowego

Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne , pokroić na kawałki, zalać wodą , dodać cukier, goździki , skórkę cytrynową, szafran  . Gotować 20 minut. Przetrzeć przez sito. Do  garnka włożyć mus jabłkowy . Wlać mleczko kokosowe lub śmietankę .Zamieszać i już nie gotować . Jeśli trzeba dosłodzić .
W czasie kiedy gotuje się zupa pokroić bułki w plasterki .Posmarować je pędzelkiem z obu stron syropem klonowym lub miodem i posypać ( najlepiej przez małe siteczko cynamonem ). Pokroić plastry bulki w kostkę . Na dużej patelni rozgrzać olej i wsypać kostki bułki. Mieszając zrobić rumiane grzanki .

Zupę podawać lekko przestudzoną  z grzankami osobno .Wkłada się je ja talerz ( lub do miseczki ) sukcesywnie w trakcie jedzenia bo inaczej namokną i zrobią się nieapetyczne.

Można robić zupę z samego musu ale i tak trzeba wcześniej przegotować wodę z przyprawami – a tak wydaje mi się ,że lepiej smakuje .

Brak komentarzy: