O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

środa, 19 września 2012

Kartoflanka podpatrzona


Pomysł zapamiętany z programu Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler . Jak zwykle była to tylko migawka ale zaciekawiła mnie . Chodziło o kartoflankę w której istotnym elementem był por duszony na maśle i doprawienie musztardą . Ogólnie pewnie chodziło właśnie o musztardę konkretnej firmy bo to ta firma sponsorowała program . Ja jestem oportunistką - używam to co ja lubię , a do tego lubię przerabiać przepisy pod swój smak. Tak , że inspiracja na pewno jest - zupa inna.




Czas : 1 godzina

Składniki:

3 szklanki rosołu lub wywaru z warzyw ( z warzywami z wywaru- marchew  , pietruszka, seler , ugotowany kawałek pora)
1 biała część pora
2 łyżki masła
szczypta brązowego cukru
4 średnie ziemniaki
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
3 czubate łyżeczki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
pieprz mielony
sól
natka pietruszki

Oczyścić i umyć por . Osuszyć. Pokroić w pół plasterki. Smażyć na maśle na rumiano posypany szczyptą cukru ( lepiej się karmelizuje ). 


Wrzucić por do wywaru.
Ziemniaki obrać , umyć , pokroić w kostkę i również dodać do wywaru. Gotować 45 minut na małym gazie.



Marchew z wywaru pokroić w ozdobne plasterki ( 1 marchew ) . Seler , pietruszkę i kawałek pora z wywaru drobno pokroić, a następnie rozetrzeć nożem lub zmiksować - na papkę.



Do zupy dodać papkę z selera , pietruszki i pora,  śmietanę ( seler z pietruszką i porem  zagęści zupę w naturalny sposób nadając jej jednocześnie smaku).
Doprawić zupę musztardą z całymi ziarnami gorczycy , mielonym pieprzem , solą. Włożyć marchew by sie podgrzała.



Posypać usiekaną natką pietruszki.
Zupa powinna być gęsta , gorąca i pikantna.
* warzywa z wywaru ( rosołu ) można użyć na sałatkę ( marchew , seler , pietruszka) . Marchew można użyć na jarzynkę .A białe warzywa ( albo i z marchewką ) zmiksowane można dodać do gęstych zup jako warzywny zagęstnik ( można zamrozić takie zmiksowane warzywa w porcjach).

2 komentarze:

Helka pisze...

Jak pięknie uwieńczona zupa marchewką w kształcie kwiatków! super pomysł ;)

Ewelina Kowalska pisze...

IDEALNA NA JESIENNE OBIADKI;)