wtorek, 23 października 2012

,,Flaczki „ z kurczaka wg Babcigramolki:


Nie wszyscy lubią flaki z flaków – ta potrawa raczej nie ma przeciwników – a smak podobny.



Czas : 1,5 godziny

Składniki :

1 duże udo z kurczaka
1 pierś z kurczaka ( mała podwójna lub większa pojedyncza )
2 marchewki
1 pietruszka
¼ małego selera
2 cebule
1/3 pora
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 szklanki wody
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól
pieprz mielony
gałka muszkatołowa
papryka mielona słodka
imbir suszony w proszku  
majeranek
maggi w płynie

Ułożyć w garnku udo z kurczaka , pokrojoną w ,, piórka „ cebulę , warzywa , liść , ziele angielskie i zalać zimną wodą .
Wsypać ½ łyżeczki soli . Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 30 minut .
Wyjąć marchew, pietruszkę , seler i por .
Gotować jeszcze 20 minut. 
Warzywa zostawić do ostygnięcia , a potem pokroić w tzw ,,julienne „ czyli cieniutkie słupki ( bez pora – tego nie dodaję ponownie  ).
Pierś z kurczaka przekroić tak by zrobiły się z niej cienkie płaty .Posolić , popieprzyć , posypać papryką .
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć na rumiano pierś z kurczaka . Położyć by ostygła .
Pokroić tak jak warzywa ( wzdłuż włókien )w ,, Juliankę „.
Wyjąć udo z garnka i zostawić by stygło .Masło utrzeć w kubeczku z mąką na tzw ,, zimną zasmażkę „ i wkładać ją do garnka z gorąca zupą mieszając by się rozpuściła .
Wrzucić do zupy warzywa , mięso z piersi kurczaka i pozostawić na bardzo małym gazie.
Obrać mięso z udka .
Pokroić wzdłuż włókien na cienkie paseczki .
Włożyć  do garnka . Zagotować .
Doprawić majerankiem , pieprzem , maggi, papryką , utartą gałką muszkatołową i imbirem .

Wiele potraw zagęszczam tzw ,, zimną zasmażką „  bo łatwiej rozprowadzić ją w potrawie – unika się powstawania ,, kluch „ i jest delikatniejsza bez smażenia .

Brak komentarzy: