Nie wszyscy lubią flaki z
flaków – ta potrawa raczej nie ma przeciwników – a smak podobny.
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
1 duże udo z kurczaka
1 pierś z kurczaka ( mała podwójna lub większa pojedyncza
)
2 marchewki
1 pietruszka
¼ małego selera
2 cebule
1/3 pora
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 szklanki wody
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
sól
pieprz mielony
gałka muszkatołowa
papryka mielona słodka
imbir suszony w proszku
majeranek
maggi w płynie
Ułożyć w garnku udo z kurczaka , pokrojoną w ,, piórka „
cebulę , warzywa , liść , ziele angielskie i zalać zimną wodą .
Wsypać ½
łyżeczki soli . Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym gazie 30 minut .
Wyjąć
marchew, pietruszkę , seler i por .
Gotować jeszcze 20 minut.
Warzywa zostawić do ostygnięcia , a potem pokroić w tzw
,,julienne „ czyli cieniutkie słupki ( bez pora – tego nie dodaję ponownie ).
Pierś z kurczaka przekroić tak by zrobiły się z niej cienkie
płaty .Posolić , popieprzyć , posypać papryką .
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oleju i usmażyć na rumiano pierś z kurczaka . Położyć by ostygła .
Pokroić tak
jak warzywa ( wzdłuż włókien )w ,, Juliankę „.
Wyjąć udo z garnka i zostawić by stygło .Masło utrzeć w
kubeczku z mąką na tzw ,, zimną zasmażkę „ i wkładać ją do garnka z gorąca zupą
mieszając by się rozpuściła .
Wrzucić do zupy warzywa , mięso z piersi kurczaka
i pozostawić na bardzo małym gazie.
Obrać mięso z udka .
Pokroić wzdłuż włókien
na cienkie paseczki .
Włożyć do garnka .
Zagotować .
Doprawić majerankiem , pieprzem , maggi, papryką , utartą
gałką muszkatołową i imbirem .
Wiele potraw zagęszczam tzw ,, zimną zasmażką „ bo łatwiej rozprowadzić ją w potrawie – unika
się powstawania ,, kluch „ i jest delikatniejsza bez smażenia .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz