wtorek, 23 października 2012

Gotowana szynka w papryce


Jeśli gotuje szynkę wieprzową ( surową ) to z reguły większy kawałek . Potem część jest na jeden posiłek w sosie . Część na drugi posiłek jakoś . I tu mamy właśnie tą szynkę jakoś . Gotowałam dziś wszystko ze wszystkim przygotowując sobie bazę na kilka obiadów . Prócz mięsa od szynki  gotowałam razem wołowinę rosołową . Wszystko potem podzieliłam na różne posiłki *




Czas : 1,5 godziny

Składniki:
0,30 kg  chudego mięsa od szynki
1 duża marchew
kawałek selera
kawałek korzenia pietruszki
1/3 pora
1/2 cebuli
1 mała gałązka maggi ogrodowego
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól
pieprz mielony
papryka mielona
2 szklanki wody
1/2 pomidora
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie ( lub świeża bazylia, tymianek, pietruszka itd.)
1/3 czerwonej papryki
2 łyżki oleju
1 mały  korniszon ( po pokrojeniu 1 łyżka )

Umyć obrane  warzywa i mięso .Osuszone por , cebulę i marchew opiec na suchej patelni tak by się  wytworzył naturalny karmel .Warzywa , przyprawy i szczyptę soli zalać woda i zagotować. Do wrzącego wywaru włożyć mięso  tak by zamknąć natychmiast wszystkie pory w mięsie . Będzie przez to soczyste. 


Doprowadzić ponownie  do wrzenia- zmniejszyć gaz i na małym gotować ponad godzinę . Gdyby woda odparowała uzupełnić wrzątkiem.
Pomidora sparzyć i zdjąć skórkę - pokroić  drobno. Obrać cebulę - pokroić w piórka. Obrać i rozetrzeć z odrobiną soli czosnek. Paprykę pokroić w paseczki. Usiekać zioła jeśli używamy świeżych. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebule i smażyć aż się zrobi złota . 


Dodać pomidory, paprykę , korniszon, czosnek. Dusić aż się rozgotują podlewając po kilka łyżek wody . 


Doprawić sos do smaku pieprzem , solą, papryka mieloną i  połową ziół .
Wyjąć mięso i warzywa z wywaru i przekroić na 2 plastry.




Włożyć mięso do sosu i chwilę ogrzewać .Podawać posypując resztą ziół.



* z tego co zaplanowałam przy tym jednym gotowaniu jest :

-krokiety z gotowanej wołowiny i cebuli ( obrane chude mięso z wołowiny rosołowej + podsmażona cebulka w naleśnikach panierowanych w jajku i bułce + czysty barszcz na rosole z gotowania)

- sałatka z warzyw z rosołu ( np Prosta sałatka z drobną fasolką )

1 komentarz:

Dota Szymborska pisze...

fajne... bo z wedlinami (dobrymi) to bardzo kiepsko w sklepach....