środa, 10 października 2012

Mielone kotleciki doprawione musztardą


Często stosuję musztardę nie tylko jako dodatek do potraw ale i jako przyprawę .Tak jest i tym razem.



Czas : 30 minut

Składniki :

1/4 kg mięsa mielonego wieprzowego (  chudego od szynki )
1 łyżka ostrej musztardy ( najlepiej francuskiej z całymi ziarnami gorczycy )
sól
pieprz mielony
majeranek
smalec  do smażenia
mąka do oprószenia
2 łyżki bułki tartej
1 cebula

Cebulę drobno pokroić i zarumienić na 1 łyżce smalcu .Mięso wyrobić z przyprawami , cebulą  i musztardą .Dodać bułki tartej tak by masę zagęścić . Uformować kotleciki .Oprószyć je mąką . Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć kotleciki na rumiano z obu stron . Zmniejszyć gaz i dosmażyć kotleciki pod przykryciem skrapiając co chwilę odrobiną wody .

Brak komentarzy: