niedziela, 14 października 2012

Nerki wieprzowe duszone z marchewką


Nie jestem pewna czy dobrze zapamiętałam przepis z kuchni chyba walijskiej na nerki wieprzowe z marchewką. W zasadzie są to tradycyjnie przyrządzone nerki tyle , że ich smak jest złagodzony słodyczą marchewki.




Oczywiście tak jak zawsze przy nerkach trzeba mieć cierpliwość i płukać , płukać i jeszcze raz płukać je  wiele razy zmieniając wodę.        
                  
Czas :1,5 -2 godzin + 5 godzin moczenie

Składniki :
0.8 kg nerek
4 cebule
3 marchewki
5 dag smalcu
1 łyżka masła
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu czarnego
pieprz mielony
papryka mielona
2 łyżki mąki
sól
2 listki lubczyku ( może być suszony)
3,5  szklanki wody

Nerki zalać wodą i zostawić na 2 godziny .


Potem przekroić . Przekrojone na pół nerki zalać świeżą - zimną wodą i zostawić na godzinę  , po tym czasie wodę wymienić na świeżą. Po godzinie znów zmienić wodę . I tak kilka razy .  Nerki odcedzić . Wykroić z nich moczowody i usunąć białą błonkę z wierzchu. Po ostatnim moczeniu pokroić nerki w talarki 



włożyć do garnka , zalać 1  litrem wody , zagotować i odcedzić 


Zalać wodą i gotować 10 minut- odcedzić . 

Jeszcze raz gotować 10 minut -odcedzić- wypłukać. 


Włożyć do rondla , dodać pokrojoną w piórka i zeszkloną cebulę 


, ziele angielskie, liście laurowy, pieprz ziarnisty,  liście lubczyku .
Marchew obrać , umyć i pokroić w krążki. Wrzucić do nerek,  posypać pieprzem  papryką- lekko osolić  .Zalać wodą i dusić do miękkości ( ok. 2 godzin )


Zrobić z mąki rumianą zasmażkę i dodać do nerek . Doprawić do smaku.


1 komentarz:

beata.kuśmirek pisze...

Muszę wypróbować, bo wygląda bardzo smacznie :)