poniedziałek, 22 października 2012

Pilaw z drobiem , bakaliami i marchewką


Uwielbiam wszelkie wersje pilawu . Zdecydowanie wolę pilaw od risotto czy paelli . Niby zasada robienia tych potraw jest podobna ale ja mimo wszystko wolę pilaw. Robię w wegetariańskie ( ryż na warzywnym wywarze z bakaliami ) i z drobiem . Klika razy udało mi się kupić baraninę ale i zrobić z baraniną co jest chyba najbardziej zbliżone do oryginału.


Czas : 45 minut

Składniki:

1 pojedyncza pierś z kurczaka ( filet)
1 duża  górna część  udka z kurczaka
20 dag ryżu  ( może być paraboliczny  albo długo ziarnisty)
6 łyżek masła klarowanego
2 łyżki oleju z pestek winogron
3 łyżeczki curry
kilka nitek szafranu
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
1/2 litra bulionu drobiowego
1 marchewka
6  fig ( mogą być suszone - miękkie  lub trzeba namoczyć wcześniej )
3 dag rodzynek jasnych
3 dag rodzynek ciemnych
10 sztuk suszonych moreli
1 czubata łyżeczka konfitury pomarańczowej
3 duże cebule
pieprz mielony
sól
1/2 szklanki pokrojonej natki pietruszki ( może być pół na pół z melisą )

Wyluzować kości i chrząstki , oraz usunąć tłuszcz i skórę z udka . Mięso z piersi i udka  pokroić w drobną kostkę . Posypać curry , kurkumą , pieprzem i szczyptą soli .Dodać konfiturę pomarańczową . Wetrzeć przyprawy i zostawić na 30 minut.



W tym czasie pokroić drobno cebulę



i obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) marchew.



W garnku i grubym dnie  rozgrzać masło z olejem i obsmażać  mięso cały czas mieszając bo dodatek konfitury powoduje że tworzy się karmel.  


Dorzucić  cebulę i marchewkę - smażyć cały czas mieszając  . 


Po zeszkleniu cebuli i marchwi wsypać ryż .


Mieszając doprowadzić do tego by ziarenka ryżu pokryły się tłuszczem i lekko podsmażyły .  Dorzucić oba rodzaje rodzynek, pokrojone figi ,pokrojone morele , 1/2 łyżeczki pieprzu , kilka nitek szafranu .


Zalać bulionem.


Gotować aż ryż wchłonie całkowicie bulion ( od czasu do czasu zamieszać ) na bardzo małym gazie. 


Dodać sok z cytryny i otartą skórkę cytrynową . Dołożyć pokrojoną   natkę i wymieszać. Przykryć i zostawić na 10 minut ( można metodą Babci zawinąć garnek w koc i wsadzić w ,,piernaty" tzn. w tapczan w kołdrę - jak postoi tak z godzinę będzie super ).
* ponieważ u nas bakalie są bardzo często za mocno wysuszone nie należy się tym przejmować .Po prostu zalewamy bakalie wrzącą woda i zostawiamy na jakiś czas - potem odcedzamy ( ja czasem wrzucam bakalie do wrzącego bulionu by nie tracić smaku - potem odcedzam łyżka cedzakową i kroję )
** czemu używam udka i piersi ( sama pierś była by wygodniejsza ) - udko daje mocniejszy wywar i poprawia smak 

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Witam Buniu :) Czyli gdybym zamiast drobiu dodała baraninę to będzie bliższe oryginału? Nie mam problemu z kupnem takowej. A jeszcze pytanko, nigdy nie używałam szafranu, czy ma on jakiś smak, aromat czy bardziej używa się go do... no nie wiem... np. zabarwiania? Pozdrawiam Aleksandra

Unknown pisze...

Z tego co wiem to ten naj naj oryginalniejszy jest z baraniną a w zasadzie jagnięciną , ale musze sie przyznać, że ja zawsze z drobiem lub wegetariański robię .Myślę, że jagnięcinę trzeba by wcześniej dusić by była miękka bo przez pół godziny razem z ryżem się nie ugotuje . Nie mam dostępu do baraniny to ciężko mi powiedzieć.

Szafran daje kolor i ma cpecyficzny lekko korzenny smak. Trzeba bardzo uważać jak sie dodaje - 3-4 ,, nitki" nie wiecej bo może sprawić , ze potrawa stanie sie gorzka ( szafran to pręciki z kwiatu krokusa ).