poniedziałek, 5 listopada 2012

Biała kiełbasa w starym stylu


Zupełnie mnie zakręciło .Co zaczynam przygotowania do obiadu - jedno mi w głowie - przepis ma być wg zasad kuchni staropolskiej . Jak można doprawić białą kiełbasę ? Po prostu używając prostych przypraw - rozmarynu , miodu , jałowca i piernika .Proste - pyszne i co najważniejsze  szybkie .


Czas: 30 minut

Składniki:

2 białe kiełbasy surowe
1 cebula
2 kapelusze grzybów suszonych
gałązka rozmarynu
kilka jagód jałowca
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
2 łyżki klarowanego  masła
1/2 szklanki wody
1 łyżka oleju ( ja używam z pestek winogron)
1 listek maggi ogrodowego
1 łyżeczka utartego suchego piernika bez polewy i bakalii ( domowy na miodzie)
1 łyżeczka musztardy

Grzyby namoczyć i ugotować w wodzie. 


Wyjąć grzyby pozostawiając wywar . Grzyby pokroić w grube paski.


Przygotować pastę przyprawową z oleju , miodu, odrobiny wody, pieprzu , szczypty soli i rozgniecionego jałowca.


Kiełbaski natrzeć pastą przyprawową - ułożyć w pojemniku , dołożyć zgniecioną gałązkę rozmarynu. Zostawić na  15 minut.


Na patelnię na rozgrzane masło  wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i smażyć na złoto. Dodać  rozmaryn , zmiażdżone owoce jałowca , liść maggi i chwilę smażyć by nadały cebuli aromatu.


Między piórka cebuli włożyć kiełbaski i obsmażyć je na rumiano ze wszystkich stron.


Podlać wodą z gotowania grzybów. Wrzucić grzyby . Przykryć i dusić 15 minut na małym gazie . Wyjąć zioła . Sos doprawić do smaku odrobiną utartego suchego  piernika i musztardą.


Brak komentarzy: