poniedziałek, 5 listopada 2012

Gulasz wieprzowy z fasolą


Dobry , aromatyczny gulasz z fasolą ziarnistą .




Czas : 1,5 godziny

Składniki :

60 dag wieprzowiny od szynki ( chudej )
2 garści suszonych grzybów
2 łyżki oleju
2 łyżki smalcu
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 łyżeczki mielonej papryki
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
4 cebule
2 małe puszki fasoli ziarnistej w  sosie własnym
maggi
4 szklanki wody
Mięso pokroić w grubą kostkę .Zrobić pastę z 2 łyżek oleju, sosu sojowego, pieprzu, papryki  , szczypty soli . Pastę wetrzeć w mięso i zostawić na 15 minut . Mięso obsmażyć na rumiano na smalcu . Przełożyć do rondla , a na patelnie wlać szklankę wody , zagotować i przelać do mięsa .Dodać pokrojoną w piórka cebulę , ziele angielskie, liście laurowe , grzyby . Zalać  jeszcze 3 szklankami wody .Dusić aż mięso będzie miękkie ., a sos odparuje do odpowiedniej gęstości. Odcedzić fasolę i dodać do gulaszu .Dusić 10 minut . Doprawić  gulasz do smaku.


Proponuje podawać z pieczywem .



Brak komentarzy: