wtorek, 20 listopada 2012

Faszerowane roladki z kurczaka

Czyli ,, rozmnażanie " mięska za pomocą farszu.





Czas : 30 minut


Składniki:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
8 średnich pieczarek
2 korniszony
1 parówka drobiowa (cienka)
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki mąki
1 łyżeczka musztardy
1 jajko
4 łyżki usiekanej natki pietruszki
bułka tarta
masło do smażenie
2 łyżki śmietany
sól
pieprz mielony
sos sojowy
Przepis:

Pierś z kurczaka rozciąć na pół wzdłuż. Rozklepać. Posolić, popieprzyć. 3 pieczarki drobno pokroić i usmażyć na maśle. Do pieczarek dodać jajko, 2 łyżki usiekanej pietruszki, tyle bułki tartej aby farsz był ścisły. Doprawić solą i pieprzem. Farsz nałożyć na pierś. Zwinąć 2 roladki. Związać nicią. Obtoczyć w mące. Usmażyć na rumiano. Włożyć do garnuszka. Dodać pokrojone korniszony, 2 łyżki usiekanej pietruszki, podsmażone pokrojone w plasterki pieczarki i pokrojoną w plasterki parówkę, ziele angielskie, liść laurowy, musztardę. Zalać 1 szklanką wody. Dusić 30 minut. Doprawić sosem sojowym i śmietaną. Wyjąć roladki z sosu. Delikatnie zdjąć nitki. Podawać z ziemniakami i surówką.

Brak komentarzy: