środa, 21 listopada 2012

Giuwecz wg Buni


Duszonka z papryki i młodych warzyw - najprostsza wersja giuweczu.



Czas : 1,5 godziny

Składniki :

3 kolorowe papryki ( czerwona, żółta, zielona )
2 pomidory
4 ziemniaki
2 młode marchewki
3 cebule
3 kiełbaski- śląskie
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
przyprawa do zup i sosów w płynie
szczypta cukru
pieprz mielony
papryka mielona
1,5 szklanki wody
natka pietruszki

Giuwecz to bardzo prosta -jednogarnkowa potrawa .
 Papryki wypestkować i pokroić w paseczki , obrane ze skórek  pomidory , marchew i ziemniaki - w grubą kostkę  .Włożyć do garnka z grubym dnem .
Cebule   pokroić w piórka i ,, zeszklić ,,  na oleju - włożyć do papryki.
Pokrojone w pół plasterki  wymieszać z resztą składników. Podlać wodą .Dusić 45 minut
Doprawić do smaku, cukrem, pieprzem  , papryką mieloną , przyprawą do zup i sosów . Zagotować. Podawać posypane pokrojoną natką pietruszki .



Brak komentarzy: