poniedziałek, 19 listopada 2012

Gołąbek orientalny w rosole



Raz na jakiś czas robię orientalną wersję gołąbków .W zasadzie po za dodatkowymi przyprawami robi się tak samo . Tyle ,że  potem zamiast podawać w sosie podaje się w bulionie w którym się dusiły .  



Czas : 2 godziny

Składniki :

1 główka  białej kapusty ( a w zasadzie ok. 25 dużych liści )
1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego lub z drobiu  )
3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )*
3  cebule ( pokrojone drobno )
1 biała część pora
1 pęczek natki pietruszki
sól
pieprz mielony
1 łyżeczka utartego świeżego imbiru
2 listki Kafiru
szczypta mielonego anyżu gwiaździstego ( Badianu)
sos sojowy jasny
szczypta cukru brązowego
curry
2 łyżki oleju z pestek winogron
1,5-2 litrów bulionu warzywno- wołowego lub drobiowego ( może być z kostki )
szczypior do posypania
2 marchewki
Tatsoi ** lub Roszponka

Ryż ugotować  jak zwykle al'dente - odcedzić .

Cebulę obrać i drobno pokroić - tak samo por i   usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto.


Natkę pietruszki umyć i usiekać.

Imbir obrać i utrzeć.

Przygotować farsz mieszając  mięso, ryż , cebulę, por, natkę, imbir . Doprawić do smaku solą , pieprzem, sosem sojowym , anyżem, curry, cukrem .



Kapustę doprowadzić do wrzenia ułożona w dużym garnku zalaną wodą.



Zdejmować   kolejno sparzone największe liście .


Na środek  liścia kłaść farsz( dobrze jest liście lekko stłuc drewnianym tłuczkiem do mięsa po ,, nerwach " by zmiękły ).. Składać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując jak krokiet.


Na dnie garnka ułożyć kilka liści  kapusty .




Ułożyć  w garnku gołąbki . Zalać bulionem .Wrzucić obrane i pokrojone w ozdobne gwiazdki marchewki i listki Kafiru.  Dusić 1 godzinę.



Wyjąć gołąbki z garnka  .

Doprawić bulion do smaku .



Podawać układając w miseczce gołąbek ( można ozdobnie obwiązać go szczypiorkiem ). Oblewać bulionem , posypać usiekanym szczypiorem . Do każdej porcji włożyć kilka plasterków marchewki i Tatsoi lub Roszponkę .

* Zamiast ryżu można zrobić farsz z makaronem ryżowym cienkim - wtedy zalewa się opakowanie makaronu wrzątkiem , jak napuchnie odcedza , kroi drobno i dodaje do farszu tak samo jak ryż .

**Tatsoi --warzywo podobne wyglądem do Roszponki o smaku kalarepy skrzyżowanej z rzodkiewką

2 komentarze:

Beata pisze...

Dlaczego układasz na stojąco?

Unknown pisze...

Do gotowania ? Bo to taki mój patent :) W tym garnku mieści się 25 sztuk gołąbków wsadzonych na stojąco - nie kiwają się , nie muszę wlewać dużo wody - tyle co zakryć . Jak bym je układała jeden obok drugiego to by się ,, kotłowały" w gotowaniu . Zawsze tyle robię i tak układam - po prostu przyzwyczajenie i wygoda . Można normalnie układać - jak komu wygodniej.