wtorek, 20 listopada 2012

,,Grzybnięta „ łopatka


Fascynuje mnie fascynacja Pyzy( znajomej ze strony kulinarnej ) grzybami , a już szczególnie podoba mi się słowo ,, grzybnięta ‘




Czas : 1,5 godziny

Składniki :

80 dag łopatki ( do 1 kg ) bez kości – raczej chudej
5 średniej wielkości pieczarek
kilka kapeluszy suszonych grzybów – 4-5 szt ( lub krajanki suszu grzybowego )
2 cebule średniej wielkości
sól
pieprz mielony
½ łyżeczki curry
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
2 łyżki bułki tartej
5 łyżek oleju słonecznikowego
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
½ szklanki słodkiej śmietanki

Mięso oczyścić z błon , tłuszczy .Nacinając uformować prostokąt ( tak na grubość ok. 3 cm ) .Zrobić pastę do nacierania mięsa z 2 łyżek oleju, miodu, sosu sojowego , curry, majeranku, szczypty pieprzu i natrzeć nią dokładnie mięso z obu stron .
Pieczarki bardzo drobno pokroić i zarumienić na patelni na 1 łyżce oleju. Do pieczarek dodać natkę pietruszki, bułkę tartą , szczyptę soli i pieprzu.
Masę pieczarkową rozłożyć na mięsie .Zwinąć jak roladę .Dobrze spiąć wykałaczkami tak by farsz nie wypadł , a mięso nie rozpadło się w trakcie pieczenia ( można obwiązać nićmi do mięsa ) .
Na patelni rozgrzać pozostały olej i obsmażyć na nim mięso na rumiano ze wszystkich stron .
Przełożyć mięso do garnka ( szerokości takiej by mięso swobodnie się w nim mieściło , a po bokach nie było za dużo luzu – nad mięsem musi być luźna przestrzeń tak mniej więcej wysokości 10 cm ) .
Na patelnię po smażeniu mięsa wlać szklankę wody i zagotować .Przelać na mięso . Dolać jeszcze 4 szklanki wody . Dodać  pokrojone drobno cebule, liście laurowe, ziele angielskie , grzyby .
Dusić na średnim gazie ok. 1,5 godzin tak by mięso było miękkie a sos powinien odparować do objętości 1,5 szklanki.
Wyciągnąć mięso na deskę .
Wyłowić grzyby z sosu . Sos zmiksować lub przetrzeć przez sito.
W garnuszku rozpuścić masło. Wsypać na nie mąkę i wymieszać. Wlać po woli śmietankę a potem sos cały czas mieszając .Doprawić do smaku.
Z mięsa usunąć wykałaczki . Pokroić w plastry .
Podawać obłożone grzybami z sosem i  kaszą , kluchami, kopytkami lub ziemniakami jak kto lubi .

Brak komentarzy: