czwartek, 22 listopada 2012

Pierś z kurczaka z karmelizowanymi jabłkami


Lubię owocowe dodatki do drobiu - szczególnie w połączeniu z pikantnymi przyprawami .
Na dworze dziś szaro-buro i ponuro przyda się więc trochę aromatów  . Będzie pachniało w trakcie duszenia - będzie na talerzu . A i po zjedzeniu zostaje w domu aromat ziół miodu, pieczonego drobiu i jabłek .


Czas : 1 godzina

Składniki :

2 pojedyncze piersi z kurczaka
1/2 łyżki miodu
3 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
sól morska grubo ziarnista
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
maggi w płynie
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 jabłka ( winne )
brązowy cukier trzcinowy 2-3 łyżki
2 goździki
szczypta cynamonu

Przygotować marynatę z miodu, 2 łyżek oleju, szczypty soli , papryki mielonej . 



Natrzeć mięso. Ułożyć piersi w pojemniku - obłożyć rozmarynem i zostawić w lodówce na 30 minut.


Rozgrzać patelnię do smażenia beztłuszczowego i opiec wyjęte z marynaty mięso ( na rumiano ).


Przełożyć piersi do rondelka .
Na patelnię dodać  resztkę marynaty . Podlać wodą ( ok. 3/4 szklanki ) i zagotować. 


Przelać do garnka z mięsem. Dorzucić rozmaryn wyjęty z marynaty i dusić 30 minut. 


Dołożyć masło. Doprawić sos do smaku maggi - usunąć rozmaryn.


Jabłka pokroić na ósemki ( po usunięciu gniazd nasiennych).


Na patelnię wsypać cukier trzcinowy- ułożyć na nim kawałki jabłek  i ogrzewać aż się zacznie  robić z niego karmel. 


Dodać goździki i 2-3 łyżki wody. Przewrócić jabłka na drugą stronę   . Posypać szczyptą cynamonu i pieprzem . Na jabłkach powinna się utworzyć karmelowa warstwa ( nie wolno im się rozpaść - trzeba pilnować ).


Podajemy mięso z piersi obłożone jabłkami z dodatkiem zielonej sałaty ( może być np.  roszponka z dodatkami ).

1 komentarz:

jolanta pisze...

bardzo smaczne danie ! ja zamiast rozmarynu daję majeranek i z tymi jabłuszkami palce lizać,