Nie
przepadam za wywarami wieprzowymi ale ten jest po prostu pyszny.
Czas
: 2,5 godziny
Składniki
:
1 kg
wieprzowych żeberek ( chude , tzw. paski )
3
marchewki
1
pietruszka
1/4
selera
1
cebula
1/2
pora
1
suszony grzybek
2 ziela
angielskie
4
ziarna czarnego pieprzu
pieprz
kolorowy grubo mielony
1
liść laurowy
przyprawa
do zup ( co kto lubi - vegeta , jarzynka ) - ja używam kostkę bulionową warzywną )
maggi
gałązka
świeżego lubczyku ( lub lubczyk suszony
szczypta )
1/2
pęczka natki pietruszki
7
szklanek wody
Umyte
i pokrojone mięso ułożyć w garnku razem z oczyszczonymi warzywami , przyprawami
( ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy , grzybek , kostkę bulionu
warzywnego- lub szczyptę przyprawy ) . Zalać wodą . Doprowadzić do wrzenia .
Zmniejszyć gaz i gotować na małym gazie prawie 2 godziny (przy lekko uchylonej
pokrywce ). Dołożyć natkę i lubczyk i gotować jeszcze 15 minut .Płyn ma
odparować do objętości ok. 3 szklanek . Wyjąć mięso i warzywa . Bulion
przecedzić . Doprawić do smaku .
Podawać
jako czysty bulion z pasztecikami, naleśnikami , krokietami lub jak każdy inny
rosół z makaronem , kluskami , kołdunami .
Mięso
i warzywa użyć na farsze , pasztet , do zapiekanek lub po wyluzowaniu kości
panierować mięso w jajku i bułce tartej i smażyć na rumiano .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz