Delikatny
łosoś w marynacie cytrynowo-mandarynkowej może być doskonałą alternatywą na
Wigilię , bo przecież nie wszyscy lubią karpia .
Czas
: 30 minut + macerowanie łososia
Składniki
:
2 porcje z filetu łososia
1/4
cytryny
3
mandarynki
1
łyżka masła
olej
z pestek winogron
sól
pieprz
czarny grubo mielony
mąka
do oprószenia ryby
Porcje
filetów z łososia umyć. osuszyć ułożyć w pojemniczku.
Przygotować marynatę z 4
łyżek oleju , soku z cytryny i mandarynek
( 2,5 szt. )
- zalać rybę i odstawić na 30
minut .
Wyjąć . Osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi .
Posolić i posypać pieprzem mielonym.
Oprószyć rybę
mąką .
Rozgrzać
na patelni olej do smażenia i usmażyć rybę na rumiano z obu stron - pod
koniec smażenia dodając masło .
Podawać
z ćwiartką mandarynki z której wyciskamy
na rybę sok już na talerzu .
3 komentarze:
Świetna propozycja na wigilijny stół. Muszę zrobić! :) Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt!
Mmmm..,moja ulubiona ryba :) ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam, brzmi ciekawie
ja jestem zwolennikiem łososia, również na wigilijnym stole, ten przepis jest świetny!! Prosty i niebanalny jednocześnie!!! Może przekona kogoś, że łosoś jest idealną rybą na kolację wigilijną, bo mnie przekonywać nie trzeba :D
Prześlij komentarz