wtorek, 11 grudnia 2012

Pulpet wołowy gotowany na parze


Lubię potrawy tzw. z ,, odzysku" .Swego czasu gotowałam ogórkową na wołowinie i akurat wtedy nie było mi mięso i warzywa z zupy potrzebne . Część mięsa ( szponder) obrałam z tłuszczyków , chrząstek i kości i odłożyłam na pierogi , paszteciki itp. , a ładniejszy kawałek ( tzw. ,, łatę" )  i warzywa zamroziłam na potem. Dziś wyjęłam i mam smaczny , darmowy obiadek.


Czas : 45 minut

Składniki:


30 dag wołowiny ugotowanej  z zupy ( u mnie ,, łata"  z zupy  Ogórkowa na rosole wołowym)
3 marchewki ugotowane z zupy
warzywa gotowane z zupy (1 pietruszka , 1/8 selera ,1/2 pora ,1 cebula )
1 jajko
2 łyżki masła
1/2 szklanki bulionu
1/4 szklanki słodkiej śmietanki
1 pełna łyżeczka mąki
2 łyżki chrzanu tartego
sól
pieprz mielony
cukier
maggi w młynie
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki


Mięso i warzywa wyjęte z zamrażalnika



ułożyć w garnku na parze i podgrzewać by się rozmroziły.



Wyjąć . Odłożyć marchewki. 
Mięso pokroić 



i zmielić razem z warzywami ( prócz marchewki). Wymieszać.



Dodać jajko, natkę pietruszki. Wyrobić dokładnie masę . Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi. 


Marchewki pokroić w kostkę i delikatnie wymieszać z masą na pulpet.



Masę mięsną ułożyć na folii spożywczej i uformować w wałek.



Dobrze zakręcić i związać by sie nie rozpadł.



Włożyć do górnego garnka do gotowania na parze . W dolny wlać wodę i gotować pod przykryciem 20 minut od zagotowania wody.


W czasie gdy pulpet sie gotuje rozpuścić w garnuszku masło. Wsypać mąkę . Wymieszać.


Rozprowadzić bulionem * i śmietanką . Dodać chrzan. Wymieszać . Doprawić sos do smaku cukrem, solą .


Pulpet wyjąć . Odwinąć z folii i pokroić w plastry.


Podawać z ziemniakami z wody , sosem chrzanowym i np. surówka z buraczków.
* jeśli nie mamy zamrożonego bulionu na zapas możemy użyć bulionu warzywnego z kostki rosołowej