Lubię
potrawy tzw. z ,, odzysku" .Swego czasu gotowałam ogórkową na wołowinie i
akurat wtedy nie było mi mięso i warzywa z zupy potrzebne . Część mięsa (
szponder) obrałam z tłuszczyków , chrząstek i kości i odłożyłam na pierogi ,
paszteciki itp. , a ładniejszy kawałek ( tzw. ,, łatę" ) i warzywa zamroziłam na potem. Dziś wyjęłam i
mam smaczny , darmowy obiadek.
Czas : 45
minut
Składniki:
30 dag
wołowiny ugotowanej z zupy ( u mnie ,,
łata" z zupy Ogórkowa na rosole wołowym)
3
marchewki ugotowane z zupy
warzywa
gotowane z zupy (1 pietruszka , 1/8 selera ,1/2 pora
,1 cebula )
1 jajko
2 łyżki masła
1/2 szklanki bulionu
1/4 szklanki słodkiej śmietanki
1 pełna łyżeczka mąki
2 łyżki chrzanu tartego
sól
pieprz mielony
cukier
maggi w młynie
4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Mięso i warzywa wyjęte z zamrażalnika
ułożyć w garnku na parze i
podgrzewać by się rozmroziły.
Wyjąć . Odłożyć marchewki.
Mięso pokroić
i zmielić
razem z warzywami ( prócz marchewki). Wymieszać.
Dodać jajko, natkę pietruszki.
Wyrobić dokładnie masę . Doprawić do smaku solą , pieprzem i maggi.
Marchewki pokroić w kostkę i delikatnie wymieszać z masą na
pulpet.
Masę mięsną ułożyć na folii spożywczej i uformować w wałek.
Dobrze
zakręcić i związać by sie nie rozpadł.
Włożyć do górnego garnka do gotowania na parze . W dolny wlać wodę
i gotować pod przykryciem 20 minut od zagotowania wody.
W czasie gdy pulpet sie gotuje rozpuścić w garnuszku masło. Wsypać
mąkę . Wymieszać.
Rozprowadzić bulionem * i śmietanką . Dodać chrzan. Wymieszać
. Doprawić sos do smaku cukrem, solą .
Pulpet wyjąć . Odwinąć z folii i pokroić w plastry.
Podawać z
ziemniakami z wody , sosem chrzanowym i np. surówka z buraczków.
* jeśli nie mamy zamrożonego bulionu na zapas możemy użyć bulionu
warzywnego z kostki rosołowej
1 komentarz:
fajowe
Prześlij komentarz