czwartek, 13 grudnia 2012

Puree ziemniaczane zapiekane w kapeluszach pieczarek



Smaczny dodatek do II dań . Mnie osobiście pasuje do sznycli z kurczaka , lub innych dań ze smażonego lub pieczonego kurczaka .
Przepis i zdjęcie z archiwum ale , okres przedświąteczny i wyciągam to co sie nazbierało w zamrażalniku by zrobić luz na nowe to wykorzystałam zamrożone sznycle , resztę ziemniaków z wczoraj i kilka pieczarek który obsychały sobie w lodówce . Zdjęcia już nie robiłam bo było to.


Czas : 45 minut

Składniki :

6 małych ziemniaków
1 łyżka masła
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
sól
6 dużych pieczarek
2 łyżki oleju

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie .Odcedzić .Utłuc dodając do nich masło i śmietankę .
W tym czasie kiedy ziemniaki się gotują usmażyć na rumiano kapelusze pieczarek ( nóżki wykręcić i drobno pokroić ). Zdjąć kapelusze z patelni , a na pozostałym  na niej oleju usmażyć na rumiano pokrojone nóżki pieczarek .Odsączyć je z tłuszczu( tłuszcz z patelni przelać do naczynia do zapiekania ) , dodać do puree ziemniaczanego i wymieszać.
Kapelusze pieczarek napełnić puree ziemniaczanym. W naczyniu do zapiekania w którym jest już olej ze smażenia pieczarek ułożyć kapelusze pieczarek z puree ziemniaczanym. Rozgrzać piekarnik i zapiekać pieczarki 10 minut.

3 komentarze:

Olka pisze...

Ale fajny pomysł, zwykłe puree w tych pieczarkach robi się czymś z fantazją.

Anika pisze...

Ale super pomysł!:) Na pewno skorzystam z przepisu!

Unknown pisze...

Goraco polecam . Sprawdza sie też jako samodzielne danie dla tych którzy nie jedzą mięsa .