Smaczny dodatek do II dań .
Mnie osobiście pasuje do sznycli z kurczaka , lub innych dań ze smażonego lub
pieczonego kurczaka .
Przepis i zdjęcie z archiwum
ale , okres przedświąteczny i wyciągam to co sie nazbierało w zamrażalniku by
zrobić luz na nowe to wykorzystałam zamrożone sznycle , resztę ziemniaków z
wczoraj i kilka pieczarek który obsychały sobie w lodówce . Zdjęcia już nie
robiłam bo było to.
Czas : 45 minut
Składniki :
6 małych ziemniaków
1 łyżka masła
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
sól
6 dużych pieczarek
2 łyżki oleju
Ziemniaki ugotować w osolonej
wodzie .Odcedzić .Utłuc dodając do nich masło i śmietankę .
W tym czasie kiedy ziemniaki
się gotują usmażyć na rumiano kapelusze pieczarek ( nóżki wykręcić i drobno
pokroić ). Zdjąć kapelusze z patelni , a na pozostałym na niej oleju usmażyć na rumiano pokrojone
nóżki pieczarek .Odsączyć je z tłuszczu( tłuszcz z patelni przelać do naczynia
do zapiekania ) , dodać do puree ziemniaczanego i wymieszać.
Kapelusze pieczarek napełnić
puree ziemniaczanym. W naczyniu do zapiekania w którym jest już olej ze
smażenia pieczarek ułożyć kapelusze pieczarek z puree ziemniaczanym. Rozgrzać
piekarnik i zapiekać pieczarki 10 minut.
3 komentarze:
Ale fajny pomysł, zwykłe puree w tych pieczarkach robi się czymś z fantazją.
Ale super pomysł!:) Na pewno skorzystam z przepisu!
Goraco polecam . Sprawdza sie też jako samodzielne danie dla tych którzy nie jedzą mięsa .
Prześlij komentarz