Łazanki ( a w zasadzie różne
makarony z kiszoną kapustą ) to jedno z moich ulubionych dań . Wersja
podstawowa to obgotowana kiszona kapusta uduszona następnie z suszonymi
grzybami i wymieszana z ugotowanym makaronem łazanki ( domowym lub kupnym
).Czasem jest to inny makaron , czasem zamiast grzybów jest mięso ( coś jak
wstęp do bigosu).Dziś jeszcze jedna wersja z tych prostych - łazanki + kapusta
kiszona z kminkiem + skwarki z wędzonki.
Czas : 1 godzina
Składniki :
0,5 kg kiszonej kapusty
1/4 szklanki oleju
pieprz mielony
1 łyżka kminku ( ziarna)
cukier trzcinowy brązowy
25 dag makaronu łazanki
10 dag wędzonki
Spróbować kapustę - jeśli jest za kwaśna przelać wodą by
spłukać trochę kwasu. Zalać wodą i gotować 20 minut.
Odcedzić zostawiając ok
pół szklanki płynu z gotowania. Wlać olej . Wrzucić szczyptę cukru , kminek ,
szczyptę pieprzu. Dusić jeszcze 20 minut.
W czasie kiedy kapusta się dusi
ugotować al dente makaron - odcedzić .
Wędzonkę pokroić w kostkę .
Wrzucić na rozgrzaną patelnię i wytopić na skwareczki. Skwarki wyjąć, a tłuszcz
wlać do kapusty- wymieszać.
Wymieszać makaron z kapustą ,
posypać skwarkami .
* Proponuję gotowanie kapusty w
o wiele większej porcji niż jest nam potrzeba ( tzn. sama kapusta z olejem,
cukrem , pieprzem i kminkiem) , podzielenie na porcje i zamrożenie . Potem
możemy jej używać jako farsz do pierogów , krokietów, jarzynkę do pieczonych
mięs , bazę na niby bigos lub na takie łazanki z kapustą.
1 komentarz:
Ja robię białą z kminkiem, ale kiszona też smaczna;)
Prześlij komentarz