niedziela, 27 stycznia 2013

Łazanki z kapustą duszoną z kminkiem



Łazanki ( a w zasadzie różne makarony z kiszoną kapustą ) to jedno z moich ulubionych dań . Wersja podstawowa to obgotowana kiszona kapusta uduszona następnie z suszonymi grzybami i wymieszana z ugotowanym makaronem łazanki ( domowym lub kupnym ).Czasem jest to inny makaron , czasem zamiast grzybów jest mięso ( coś jak wstęp do bigosu).Dziś jeszcze jedna wersja z tych prostych - łazanki + kapusta kiszona z kminkiem + skwarki z wędzonki.



Czas : 1 godzina

Składniki :

0,5 kg kiszonej kapusty
1/4 szklanki oleju
pieprz mielony
1 łyżka kminku ( ziarna)
cukier trzcinowy brązowy
25 dag makaronu łazanki
10 dag wędzonki

Spróbować kapustę - jeśli jest za kwaśna przelać wodą by spłukać trochę kwasu. Zalać wodą i gotować 20 minut.


Odcedzić zostawiając ok pół szklanki płynu z gotowania. Wlać olej . Wrzucić szczyptę cukru , kminek , szczyptę pieprzu. Dusić jeszcze 20 minut.

W czasie kiedy kapusta się dusi ugotować al dente makaron - odcedzić .


Wędzonkę pokroić w kostkę . Wrzucić na rozgrzaną patelnię i wytopić na skwareczki. Skwarki wyjąć, a tłuszcz wlać do kapusty- wymieszać.


Wymieszać makaron z kapustą , posypać skwarkami .


* Proponuję gotowanie kapusty w o wiele większej porcji niż jest nam potrzeba ( tzn. sama kapusta z olejem, cukrem , pieprzem i kminkiem) , podzielenie na porcje i zamrożenie . Potem możemy jej używać jako farsz do pierogów , krokietów, jarzynkę do pieczonych mięs , bazę na niby bigos lub na takie łazanki z kapustą.

1 komentarz:

Takietampichcenie pisze...

Ja robię białą z kminkiem, ale kiszona też smaczna;)