poniedziałek, 28 stycznia 2013

Zamiast wędlin- szynka pieczona


Z wędlinami to jest tak : albo są błee ( czyli nie jadalne ale za to tanie ), albo jadalne -ale drogie , albo bardzo- bardzo jadalne , drogie ale nie ma ich w sklepie na moim osiedlu i musiała bym przejechać pół miasta po to żeby kupić 2 plasterki szynki. Za leniwa jestem na takie eskapady. Zamiast tego piekę po prostu odpowiednio doprawione mięso , pasztety , robię drobiowe rolady itp. Ważne , że piekąc kawałek mięsa część przeznaczam na obiady , a część zostaje jako wędlina.




Czas : 2,5 godziny

Składniki :

1,5 kg mięsa od szynki bez kości ( tzw. kulka )
1 łyżeczka mielonej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
szczypta soli
6 łyżek oleju z pestek winogron
3 cebule
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
2 jagody jałowca
maggi w płynie

Wymieszać  marynatę z 3 łyżek oliwy ,papryki , pieprzu , soli .


Wetrzeć ją  dobrze w mięso i zostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin .


Na patelni rozgrzać resztę oleju. Położyć mięso i  obsmażyć  na rumiano ze wszystkich stron.


Przełożyć do garnka . Na patelnie wlać pół szklanki wody i zagotować- przelać do garnka. Cebule pokroić na ósemki i dołożyć do mięsa. Wrzucić przyprawy . Zalać mięso wodą  tak by przykrywało go na 5 cm. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 2-2,5 godziny kilkukrotnie przewracając .


Gdyby  woda za szybko odparowywała dolać po ½ szklanki  . Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie- odkryć garnek i odparować sos do objętości 1,5 szklanki. Wyjąć mięso z garnka  i ostudzić .
Kroić chłodne na cienkie plastry ostrym nożem.


Mięso można podzielić na kawałki ( np. 4 części) i zamrozić do późniejszego wykorzystania.
Sos zmiksować i zostawić do tej części mięsa która będzie podawana na obiad ( można zamrozić ).

Brak komentarzy: