środa, 16 stycznia 2013

Burgery indycze z wędzonką


Pomysł podpatrzony w poradach Gordona Ramsa'ya . Tam chodziło o hamburgery domowej roboty - mnie spodobał się pomysł z mieszaniem chudego mięsa z tłuściejszą wędzonką wytopioną na skwareczki.  Można podawać jako danie obiadowe lub jak klasyczny burger (turkey burger ) w bułce z dodatkami.


Czas : 30 minut


Składniki:

15  dag domowego mielonego z piersi indyka
1  cebula
3 dag tłustej  wędzonki ( użyłam wędzonki bamberskiej)
2 łyżki wody
2 łyżki oleju z pestek winogron
sól
pieprz mielony
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Pokroić bardzo drobno wędzonkę


wysmażyć na suchej patelni na rumiano.


Cebule pokroić i dorzucić na patelnię - smażyć mieszając aż się zeszkli.


Do mięsa dołożyć ostudzoną wędzonkę z cebulką i wlać wodę.



Wyrabiać dokładnie masę mięsną . Doprawić solą i pieprzem .

Uformować dwie porcje wielkości piłek golfowych.


Na patelni rozgrzać olej. Burgery spłaszczyć przed włożeniem na patelnie pilnując by brzegi były zwarte. Smażyć na rumiano po jednej i drugiej stronie dosmażając na małym gazie.


* Jeżeli podajemy jako danie obiadowe z ziemniakami i surówka to możemy dodać na patelnię w ostatnim momencie odrobinę masła by było czy polać ziemniaki
** Jeśli podajemy jak klasyczne burgery przygotowujemy sobie wcześniej bułki , poszatkowaną , ugniecioną i doprawioną kapustę , pokrojone pomidory i ogórki , sosy . Podgrzewamy bułki i nakładamy burgery i dodatki.