Pomysł podpatrzony w poradach Gordona
Ramsa'ya . Tam chodziło o hamburgery domowej roboty - mnie spodobał się pomysł
z mieszaniem chudego mięsa z tłuściejszą wędzonką wytopioną na skwareczki. Można podawać jako danie obiadowe lub jak
klasyczny burger (turkey burger ) w bułce z dodatkami.
Czas : 30 minut
Składniki:
15
dag domowego mielonego z piersi indyka
1
cebula
3 dag tłustej wędzonki ( użyłam wędzonki bamberskiej)
2 łyżki wody
2 łyżki oleju z pestek winogron
sól
pieprz mielony
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
Pokroić bardzo drobno wędzonkę
wysmażyć na suchej patelni na rumiano.
Cebule pokroić i dorzucić na patelnię -
smażyć mieszając aż się zeszkli.
Do mięsa dołożyć ostudzoną wędzonkę z
cebulką i wlać wodę.
Wyrabiać dokładnie masę mięsną . Doprawić solą i pieprzem
.
Uformować dwie porcje wielkości piłek
golfowych.
Na patelni rozgrzać olej. Burgery
spłaszczyć przed włożeniem na patelnie pilnując by brzegi były zwarte. Smażyć
na rumiano po jednej i drugiej stronie dosmażając na małym gazie.
* Jeżeli podajemy jako danie obiadowe
z ziemniakami i surówka to możemy dodać na patelnię w ostatnim momencie
odrobinę masła by było czy polać ziemniaki
** Jeśli podajemy jak klasyczne
burgery przygotowujemy sobie wcześniej bułki , poszatkowaną , ugniecioną i
doprawioną kapustę , pokrojone pomidory i ogórki , sosy . Podgrzewamy bułki i
nakładamy burgery i dodatki.
1 komentarz:
ciekawe danie
Prześlij komentarz