środa, 9 stycznia 2013

Golonka wieprzowa w czerwonym sosie - podpiekana


Ułatwiam sobie pracę z golonkami . Najbardziej smakują nam pieczone - ale to za dużo zachodu i pilnowania . W związku z tym prościej jest nastawić golonkę by sie ugotowała do miękkości a potem chwilę jeszcze dusić w pikantnym sosie . Mięso jest miękkie i odchodzi od kości. Duszone przechodzi smakiem przypraw .No i ważne nie trzeba nad nią stać i martwic się, ze będzie albo twarda albo się przypali.




Czas: 3 godziny

Składniki:

1-2 małe golonki wieprzowe
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera
1 cebula
1/2 białej części pora
sól
2 goździki
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
4 ziarna jałowca
4 ziarna pieprzu czarnego
5 szklanek wody
1 pełna łyżeczka mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka miodu
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka masła
gałązka rozmarynu
maggi w płynie

Umyć i osuszyć golonki. Obrać warzywa - przekroić na połówki.
Rozgrzać suchą patelnię i obsmażyć na niej do zrumienienia golonkę i warzywa. Dorzucić na patelnię liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, jałowiec i goździki. Chwilę podgrzewać by puściły aromat.


Przełożyć wszystko do garnka. Na patelnie wlać pół szklanki wody i zagotować by zebrać smaki. Przelać na mięso. Dodać resztę wody i 1/2 łyżeczki soli.


Gotować 2 godziny ( do miękkości mięsa).



Wyjąć z wywaru.


Wywar przecedzić-powinno go zostać po odgotowaniu 1 szklanka.


Z golonki usunąć kość. Podzielić je ( ją ) na połówki.


W garnku o grubym dnie rozgrzać masło . Dołożyć ketchup, rozmaryn, miód , paprykę , pieprz . Wymieszać. Rozprowadzić wywarem.



Przetrzeć do sosu rozgotowaną cebulę i por .


Sos doprawić do smaku maggi. Włożyć kawałki golonki i dusić na bardzo małym gazie 15 minut .



* Marchew , seler i pietruszkę można podać do golonki jako jarzynkę

2 komentarze:

www.natalia-i-jej-świat.pl pisze...

Bardzo fajna odsłona takiej golonki w sosie. Mojemu męzowi ślinka cieknie he he :)
Zapraszam do siebie Panią przy okazji i pozdrawiam serdecznie :)
http://kuchareczkamala.blogspot.com

Agabi pisze...

Buniu przepis ląduje w ulubionych.