Ułatwiam sobie pracę z golonkami .
Najbardziej smakują nam pieczone - ale to za dużo zachodu i pilnowania . W
związku z tym prościej jest nastawić golonkę by sie ugotowała do miękkości a
potem chwilę jeszcze dusić w pikantnym sosie . Mięso jest miękkie i odchodzi od
kości. Duszone przechodzi smakiem przypraw .No i ważne nie trzeba nad nią stać
i martwic się, ze będzie albo twarda albo się przypali.
Czas: 3 godziny
Składniki:
1-2 małe golonki wieprzowe
1 marchewka
1/2 pietruszki
kawałek selera
1 cebula
1/2 białej części pora
sól
2 goździki
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
4 ziarna jałowca
4 ziarna pieprzu czarnego
5 szklanek wody
1 pełna łyżeczka mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka miodu
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 łyżka masła
gałązka rozmarynu
maggi w płynie
Umyć i osuszyć golonki. Obrać warzywa
- przekroić na połówki.
Rozgrzać suchą patelnię i obsmażyć na
niej do zrumienienia golonkę i warzywa. Dorzucić na patelnię liście laurowe,
ziele angielskie, pieprz ziarnisty, jałowiec i goździki. Chwilę podgrzewać by
puściły aromat.
Przełożyć wszystko do garnka. Na
patelnie wlać pół szklanki wody i zagotować by zebrać smaki. Przelać na mięso.
Dodać resztę wody i 1/2 łyżeczki soli.
Gotować 2 godziny ( do miękkości mięsa).
Wyjąć z wywaru.
Wywar przecedzić-powinno go zostać po odgotowaniu 1 szklanka.
Z golonki usunąć kość. Podzielić je (
ją ) na połówki.
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło
. Dołożyć ketchup, rozmaryn, miód , paprykę , pieprz . Wymieszać. Rozprowadzić
wywarem.
Przetrzeć do sosu rozgotowaną cebulę i por .
Sos doprawić do smaku maggi. Włożyć
kawałki golonki i dusić na bardzo małym gazie 15 minut .
* Marchew , seler i pietruszkę można
podać do golonki jako jarzynkę
2 komentarze:
Bardzo fajna odsłona takiej golonki w sosie. Mojemu męzowi ślinka cieknie he he :)
Zapraszam do siebie Panią przy okazji i pozdrawiam serdecznie :)
http://kuchareczkamala.blogspot.com
Buniu przepis ląduje w ulubionych.
Prześlij komentarz