wtorek, 29 stycznia 2013

Kotleciki Alladyna


Inspiracja kuchnią marokańską .Lubię ostre przyprawy kuchni arabskiej. Przyprawa Shaorma Pojawiła mi sie w domu przypadkiem i tak sobie z nią eksperymentuję . W zasadzie opisana jest jako do kebabów ale wg mnie można jej używać do innych potraw zupełnie spokojnie i ku zadowoleniu stołowników.
Przepis i zdjęcia z archiwum.


Składniki:
1 mała podwójna pierś z kurczaka
1 jajko
3 roztarte  na miałko  ząbki czosnku
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki , kolendry , mięty,
Przyprawa kuchni arabskiej Kebab Shoarma *
1 łyżka majonezu ( to akurat mój wymysł - przekonałam się , że dodanie majonezu do kotletów mielonych sprawia , że nie są suche ).

Zmiksować w malakserze  czosnek i  mięso .Wymieszać z  jajkiem ,  natką pietruszki , kolendry , mięty  i majonezem  .Doprawić  Przyprawą Kebab Shoarma do smaku . Dobrze wyrobić.
Namoczyć patyczki do szaszłyków . Formować niewielkie kuleczki i nadziewać po 3 na patyczek - lekko je spłaszczyć . Piec na grillu  lub patelni grillowej obracając w trakcie pieczenia przez  ok.  10 minut .


Podawać z sałatką Tabbouleh z kuskusu .

* ta przyprawa akurat była firmy Kamis nie wiem czy są inne



Brak komentarzy: