środa, 23 stycznia 2013

Krem ziemniaczany na białej kiełbasie


Zupka z odzysku. Miałam w planie obgotowanie kiełbasy  białej surowej tak by była na zimno na kolację ( z ćwikłą ). Ponieważ miałam kupione 2 kiełbaski  ( a na kolację było by nam 2 za dużo ) -wpadłam na pomysł by zrobić kilka dań na raz . Zaplanowałam ziemniaki faszerowane białą kiełbasą , z wydrążonych z ziemniaków kawałków zrobię zupę na wywarze z obgotowanej kiełbasy , a kiełbasa wyjęta z zupy będzie na kolację .




Czas: 30 minut

Składniki:

1 biała kiełbasa surowa
kawałek pora ( tak z 8-10 cm średnio grubego)
listek laurowy
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
2 łyżki prażonej cebulki
szczypta soli
pieprz mielony
majeranek
maggi w płynie
1 szklanka wody

Obrany , umyty ziemniak pokroić drobno. Wsypać do garnka . Dołożyć białą kiełbasę , por i listek laurowy , szczyptę soli. Zalać wodą i gotować na małym gazie 20 minut.



Wyjąć kiełbasę ( zostawić by ostygła - będzie na kolację z ćwikłą ) i listek laurowy.



Wsypać pół łyżeczki majeranku i prażoną cebulkę . Zagotować.


Zmiksować zupę . Dolać śmietankę . Doprawić do smaku pieprzem i maggi. Podawać posypana szczyptą majeranku.



Brak komentarzy: