poniedziałek, 21 stycznia 2013

Postne pierogi z kapustą i grzybami


Zamroziłam sobie trochę wigilijnej kapusty z grzybami .Lubię mieć ją pod ręką .Robię pierogi , łazanki z kapustą , łączę z obgotowaną słodką kapustą i mam taki a'la bigosik. Jednego tylko nie rozumiem - czemu ta ugotowana na wigilię jest o niebo smaczniejsza od tej gotowanej w ciągu roku ?
No w każdym razie pierożki wychodzą z niej pyszne i nie koniecznie muszą być postne- można je okrasić skwarkami z boczku :)



Czas : 30 minut

Składniki :

1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów
2 łyżki oleju z pestek winogron
50 łyżeczek kapusty z grzybami

Kapustę z grzybami ( uduszoną i doprawioną ) wkładamy na gęste sitko i dokładnie odciskamy .


Do wsypanej do miski maki dodajemy szczyptę soli i olej .Wlewamy wrzątek .


Najpierw mieszamy zaparzona mąkę drewnianą łyżką - a następnie wyrabiamy dłońmi ( ostrożnie bo parzy ).


Wykładamy na omączoną stolnicę lub blat i ugniatamy ciasto aż będzie elastyczne i miękkie.
Rozwałkowujemy po kawałku . Wykrawamy szklanką krążki .


Na każdy kładziemy łyżeczkę  farszu .


Lepimy pierogi i układamy je na omączonej tacce.


Gotujemy w osolonym wrzątku minutę od wypłynięcia. Odcedzamy łyżką cedzakową.



Moja rada - smaczniejsze są jak sie je ugotuje wcześniej . Ostudzi i ponownie podgrzeje we wrzątku , na parze lub na maśle ( bez rumienienia )/

Podaję lekko polane roztopionym masłem.

* Najprostsze pierogi podawane na Wigilię .Robione na bazie parzonego ciasta z gotowej kapusty z grzybami zajmują moment . Ułatwiam sobie prace gotując je przed Wigilią i wrzucając w Wigilię tylko na wrzątek , podgrzewając na parze , lub odgrzewając na maśle na patelni ( nie rumieniąc ich).

Brak komentarzy: