Zamroziłam sobie trochę
wigilijnej kapusty z grzybami .Lubię mieć ją pod ręką .Robię pierogi , łazanki
z kapustą , łączę z obgotowaną słodką kapustą i mam taki a'la bigosik. Jednego
tylko nie rozumiem - czemu ta ugotowana na wigilię jest o niebo smaczniejsza od
tej gotowanej w ciągu roku ?
No w każdym razie pierożki
wychodzą z niej pyszne i nie koniecznie muszą być postne- można je okrasić
skwarkami z boczku :)
Czas : 30 minut
Składniki :
1,5 szklanki mąki + mąka do
posypania tacki na której ułoży się pierogi
1 szklanka wrzącej wody
szczypta soli + sól do osolenia
wody do gotowania pierogów
2 łyżki oleju z pestek winogron
50 łyżeczek kapusty z grzybami
Kapustę z grzybami ( uduszoną i
doprawioną ) wkładamy na gęste sitko i dokładnie odciskamy .
Do wsypanej do miski maki
dodajemy szczyptę soli i olej .Wlewamy wrzątek .
Najpierw mieszamy zaparzona
mąkę drewnianą łyżką - a następnie wyrabiamy dłońmi ( ostrożnie bo parzy ).
Wykładamy na omączoną stolnicę
lub blat i ugniatamy ciasto aż będzie elastyczne i miękkie.
Rozwałkowujemy po kawałku .
Wykrawamy szklanką krążki .
Na każdy kładziemy łyżeczkę farszu .
Lepimy pierogi i układamy je na
omączonej tacce.
Gotujemy w osolonym wrzątku
minutę od wypłynięcia. Odcedzamy łyżką cedzakową.
Moja rada - smaczniejsze są jak
sie je ugotuje wcześniej . Ostudzi i ponownie podgrzeje we wrzątku , na parze
lub na maśle ( bez rumienienia )/
Podaję lekko polane roztopionym
masłem.
* Najprostsze pierogi podawane
na Wigilię .Robione na bazie parzonego ciasta z gotowej kapusty z grzybami
zajmują moment . Ułatwiam sobie prace gotując je przed Wigilią i wrzucając w
Wigilię tylko na wrzątek , podgrzewając na parze , lub odgrzewając na maśle na
patelni ( nie rumieniąc ich).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz