poniedziałek, 21 stycznia 2013

Pudliszkowa z nutą orientu

Zainspirował mnie konkurs Pudliszek który zorganizoany jest na stronie Gotujmy.pl . ( Skoncentruj sie na smaku ) Ponieważ jestem na tej stronie Moderatorką nie moge zgodnie z Regulaminem brać w nim udziału , co nie znaczy , że nie mogę sobie pogotować ,, na temat"

To jest pierwszy przepis inspirowany konkursem .





Koncentrat Pudliszki zwiedza  kuchnię orientalną

Czas :1 ½ godziny

Składniki :

1 ćwiartka z  kurczaka ( udo)
3 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
1 cebula
1/3 pora
2 liście Kafiru
0,5 cm korzenia imbiru
1 przecier pomidorowy Pudliszki  30 % (  9 dag - 12 dag zależy jak intensywną lubimy)
szczypta przyprawy 5 smaków
3 szklanki wody
szczypta cukru brązowego
1/4 opakowania cienkiego makaronu ryżowego
8 arkuszy papieru ryżowego
1 mała papryczka chilli świeża lub suszona
sos sojowy
garść mieszanki sałat lub usiekanej drobno pekińskiej kapusty
8 średnich rzodkiewek
sól
słodko-kwaśny sos chili
olej ( używam z pestek winogron)


Mięso z kurczaka podzielić na drobne kawałki . Umieścić w garnku razem z obranymi i umytymi warzywami ( marchew, seler, pietruszka, por , cebula). Dorzucić  przyprawy - Kafir, pokrojony w cienkie plasterki imbir , łyżkę sosu sojowego, papryczkę chilli. Zalać zimną wodą . Doprowadzić do wrzenia . Gotować na małym ogniu przez 1 ½ godziny . Wyjąć mięso  i warzywa . Wywar przecedzić .


Dodać koncentrat pomidorowy . Wymieszać .Doprawić  szczyptą cukru , przyprawą 5 smaków i sosem słodko -kwaśnym chilli . Zagotować.


Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i zostawić na 5 minut. Odcedzić .Przekroić na mniejsze kawałki tak jak do sajgonek.


Kawałek marchewki ( ugotowanej z zupy ) pokroić w bardzo cienkie słupki.
Umyć - osuszyć i pociąć w drobne paseczki sałaty.
Rzodkiewki utrzeć na tarce jarzynowej - posolić - pognieść i odcisnąć.
Arkusze papieru ryżowego zwilżać wodą i układać na ściereczce kuchennej. Na środek nakładać trochę makaronu ryżowego, sałaty, rzodkiewek - skropić sosem sojowym i słodko-kwaśnym sosem chili.


Zwinąć jak sajgonki.


Rozgrzać olej do wrzenia ( powinien zacząć ,, dymić" i smażyć ruloniki na rumiano .


Wyjąć- odsączyć na ręczniku kuchennym .Poczekać aż przestygną .


Przed podaniem  ponownie włożyć w gorący olej.Dosmażyć.



Odsączyć. 

Podawać zupę w miseczce ( pije się bezpośrednio z niej bez używania łyżki) układając obok po 2 sztuki ,, orientalnych krokiecików ".

* Można dodać do ,,krokiecików" kawałeczki ugotowanego chudego mięsa z kurczaka ale ja wolę przeznaczyć je na potrawkę .

Brak komentarzy: