To jest pierwszy przepis inspirowany konkursem .
Koncentrat Pudliszki zwiedza kuchnię orientalną
Czas :1 ½ godziny
Składniki :
1 ćwiartka z kurczaka
( udo)
3 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
1 cebula
1/3 pora
2 liście Kafiru
0,5 cm korzenia imbiru
1 przecier pomidorowy Pudliszki 30 % (
9 dag - 12 dag zależy jak intensywną lubimy)
szczypta przyprawy 5 smaków
3 szklanki wody
szczypta cukru brązowego
1/4 opakowania cienkiego makaronu ryżowego
8 arkuszy papieru ryżowego
1 mała papryczka chilli świeża lub suszona
sos sojowy
garść mieszanki sałat lub usiekanej drobno pekińskiej
kapusty
8 średnich rzodkiewek
sól
słodko-kwaśny sos chili
olej ( używam z pestek winogron)
Mięso z kurczaka
podzielić na drobne kawałki . Umieścić w garnku razem z obranymi i umytymi warzywami
( marchew, seler, pietruszka, por , cebula). Dorzucić przyprawy - Kafir, pokrojony w cienkie
plasterki imbir , łyżkę sosu sojowego, papryczkę chilli. Zalać zimną wodą .
Doprowadzić do wrzenia . Gotować na małym ogniu przez 1 ½ godziny . Wyjąć
mięso i warzywa . Wywar przecedzić .
Dodać koncentrat pomidorowy . Wymieszać .Doprawić szczyptą cukru , przyprawą 5 smaków i sosem
słodko -kwaśnym chilli . Zagotować.
Makaron ryżowy zalać
wrzącą wodą i zostawić na 5 minut. Odcedzić .Przekroić na mniejsze kawałki tak
jak do sajgonek.
Kawałek marchewki (
ugotowanej z zupy ) pokroić w bardzo cienkie słupki.
Umyć - osuszyć i
pociąć w drobne paseczki sałaty.
Rzodkiewki utrzeć na
tarce jarzynowej - posolić - pognieść i odcisnąć.
Arkusze papieru
ryżowego zwilżać wodą i układać na ściereczce kuchennej. Na środek nakładać
trochę makaronu ryżowego, sałaty, rzodkiewek - skropić sosem sojowym i słodko-kwaśnym sosem chili.
Zwinąć jak sajgonki.
Rozgrzać olej do
wrzenia ( powinien zacząć ,, dymić" i smażyć ruloniki na rumiano .
Wyjąć-
odsączyć na ręczniku kuchennym .Poczekać aż
przestygną .
Przed podaniem
ponownie włożyć w gorący olej.Dosmażyć.
Odsączyć.
Podawać zupę w
miseczce ( pije się bezpośrednio z niej bez używania łyżki) układając obok po 2
sztuki ,, orientalnych krokiecików ".
* Można dodać do
,,krokiecików" kawałeczki ugotowanego chudego mięsa z kurczaka ale ja wolę
przeznaczyć je na potrawkę .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz