Takie małe kombinacje z klasyką .
Pierś z kurczaka panierowana i smażona jak zwykłe sznycle dodatkowo
nadziana jak de volaille masłem utartym z serem pleśniowym i przyprawami.
Uwielbiam to wypływające z rozkrojonego kotleta masło .Tak przygotowana pierś z
kurczaka jest bardzo soczysta i
smakowita.
Czas: 1 godzina
Składniki:
1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
2 jajka
1/4 szklanki mleka
2 czubate łyżki masła
2 łyżeczki pokruszonego sera pleśniowego ( dałam Danish Blue)
2 łyżeczki pokruszonego sera pleśniowego ( dałam Danish Blue)
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
1 łyżeczka soku z cytryny
sól ( do smaku )
pieprz mielony ( do smaku)
mąka ( do panierowania )
bułka tarta ( do panierowania)
olej do smażenia ( użyłam z pestek
winogron )
6 średnich pieczarek
Umytą i osuszona pierś z kurczaka
rozkroić na pół ( po grubości ) .
Oba płaty włożyć pomiędzy folię spożywczą i
rozklepać tłuczkiem do mięsa .Posolić i posypać pieprzem.
Pokruszyć ser. Otrzeć skórkę z
cytryny . Dodać sok z cytryny , posiekaną natkę pietruszki i masło.
Utrzeć
.Podzielić na 2 porcje .
Ułożyć masło na sznyclach. Lekko je
na nich rozgnieść.
Zawinąć brzegi
Złożyć na pół tworząc jakby kieszeń.
Jajka roztrzepać z mlekiem.
Sznycle panierować w mące , jajku i
bułce tartej .
Odłożyć do lodówki na 30 minut.
W czasie kiedy sznycle
,,odpoczywają" oczyścić i pokroić pieczarki.
Rozgrzać na patelni olej i usmażyć na
rumiano pieczarki.
Zdjąć z patelni
odsączając z tłuszczu ( tłuszcz zostaje na patelni ).
Dorzucić pieczarki.
2 komentarze:
W składnikach nie podałaś ile tego sera pleśniowego...
Dzięki- już poprawiłam
Prześlij komentarz