wtorek, 8 stycznia 2013

Rozmarynowa śląska


Bardzo szybki posiłek ( obiad- kolacja ) . Ratuję się takimi pomysłami gdy mam ,,lenia" , lub gdy zwyczajnie czas mnie goni . Kilka kiełbasek typu śląska zawsze mam w zamrażarce by jeśli chcę zrobić ,,pośpieszny bigos" , zupę z wkładką lub podobne danie mieć je pod ręką . Często robię też kiełbasę w różnych sosach lub zwyczajnie smażoną czy z patelni grillowej ( bardzo lubię tak przygotowaną  kiełbasę ).


Czas : 30 minut

Składniki:

2 kiełbasy typu śląska
2-3 średnie cebule
1 kawałek ( mały) gałązki świeżego rozmarynu
2 listki lubczyku ( może być suszony)
1 łyżka masła
2 łyżki oleju z pestek winogron
6- 8 jagód jałowca
pieprz mielony do smaku
sól do smaku
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%

Kiełbasę ponacinać w krateczkę .



Cebulę pokroić w dość grube pół plasterki i zrumienić na suchej patelni .



Dodać olej. Na cebulę dołożyć kiełbasę i podsmażyć na rumiano z obu stron tak by nacięcia się rozwinęły w ,, różyczkę".



Owoce  jałowca rozgnieść .



Wrzucić na patelnię  jałowiec ,rozmaryn, lubczyk .
Dodać masło i wodę . Zagotować  .



Po 5 minutach gotowania usunąć rozmaryn .Dusić dalej kilkanaście minut na małym gazie z uchyloną pokrywką by woda odparowała ( ma zostać trochę aromatycznego sosu ). Wyłowić  z sosu jałowiec.
Dolać śmietankę i gotować na malutkim gazie aż zagęści sos .



Doprawić do smaku pieprzem i solą .
Podawać  z pieczonymi ziemniakami , kluskami lub pieczywem.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

właśnie robię te kiełbaski z ziemniaczkami zapiekanymi z przyprawami i powiem tak PACHNIE nieziemsko
Dziękuję za pyszny pszepis :-) ( Ja laik gotowania zrobiłem obiadek dla rodzinki !!!!!!!!!!!!!! ) HUUUUURRRRRRRAAAAAAA

Unknown pisze...

Cieszę się - też lubię ten zapach - a najbardziej podoba mi się, że ze zwykłej kiełbaski można zrobić smakowite danie.