sobota, 16 lutego 2013

Golonki z indyka na marchewkowym puree


Delikatne indycze mięsko podane z puree z marchewki to doskonała alternatywa dla wieprzowej golonki .



Czas : 1,5 godziny

Składniki :

2 średnie  indycze golonki
4 duże marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/3  pora
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 łyżka masła
sól
pieprz kolorowy grubo mielony
maggi
1 litr wody

Golonki , ziele angielskie , liść laurowy , pietruszkę , por , seler włożyć do garnka i zalać wodą . Osolić ( ok 1/3 łyżeczki ) .Gotować godzinę . Dołożyć marchewki i gotować dalej jeszcze pół godziny . Wyjąć marchewki .
W małym garnuszku roztopić masło , wrzucić połamane na kawałki marchewki i zamieszać .Utłuc tłuczkiem do ziemniaków na kremowe puree . Doprawić pieprzem .Chwilę ogrzewać mieszając by odparowało. 
Golonki wyjąć z wywaru i usunąć z nich skórę .
Golonki układać na warstwie puree marchewkowego .Do tego ziemniaki z wody i prosty sos jogurtowo - ziołowy ( z natką pietruszki , bazylią ,czosnkiem ).
Posypać grubo mielonym kolorowym pieprzem .

Ja dodatkowo podaję do popicia doprawiony bulion z gotowania golonej ( można również włożyć do gotowania dodatkowy kawałek indyka lub kurczaka i zrobić potem galaretki lub na wywarze ugotować zupę ).

W tym wypadku marchew dodaję później niż resztę warzyw bo zależy mi na tym by nie była wygotowana ale nabrała smaku bulionu ( normalnie do wywaru daję warzywa na początku gotowania by oddały cały smak wywarowi ).

Brak komentarzy: