O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

poniedziałek, 4 lutego 2013

Gulasz z indyka z warzywami


Bardzo lubię lekkie gulasze w których proporcje mięsa do reszty składników są jak 1:3 . Jest to z reguły tyle samo mięsa co cebuli - a reszta to inne warzywa . W gulaszach drobionych dodaję z reguły świeżą paprykę i marchew bo  nadają one specjalnego smaku . Nie jest typowo mięsny .


Czas: 1 godzina

Składniki:

15 dag piersi z indyka
1 duża cebula
1 marchewka
1/2 dużej czerwonej papryki
3 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru brązowego trzcinowego nierafinowanego
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
szczypta soli
maggi w płynie
szczypta mielonego pieprzu
1 szklanka wody
2  łyżeczki mąki
1 liść laurowy
6 ziaren pieprzu czarnego
6-8 dag makaronu mini Farfale ( może być inny gruby)

Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w kostkę ( nie za dużą- średnią )- odcinając uprzednio  od mięsa ścięgna .
Skropić łyżka oleju , posypać szczypta soli, cukrem, paprykę - dobrze wymieszać i zostawić na 30 minut.


W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na rumiano pokrojoną drobno cebulę.


Wrzucić mięso i smażyć mieszając aż się zrumieni.


Do garnka dołożyć obraną i pokrojoną w plasterki marchew i pozbawioną pestek i gniazda
nasiennego pokrojona w paseczki paprykę. 


Zalać wodą .Wrzucić ziarnisty pieprz , liść laurowy i szczyptę soli.
Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić ok. godziny .



Gdyby płyn za mocno odparowywał uzupełniać po trochę. Na końcu ma być ok. 3/4 szklanki płynu.

Zagęścić brązową zasmażką zrobioną z 2 łyżeczek mąki ( na suchą patelnię wsypać mąkę - smażyć mieszając aż się zrobi złota - rozprowadzić gulaszem * ).


Doprawić gulasz maggi w płynie i przyprawami ( pieprz , papryka mielona).


Ugotować makaron mini Farfale . Odcedzić .


Podawać posypany mieszanka ziół ( natka pietruszki, melisa, bazylia , szczypior- co mamy ) mieszając z makaronem.
* Uwaga przy rumienieniu mąki bo jeśli za mocno ją przysmażymy to będzie gorzka.

3 komentarze:

Agabi pisze...

Sama też często robię takie gulasze, nie są tak ciężkie jak te typowo mięsne:)

Anonimowy pisze...

A można dodać jeszcze pieczarki?

Bunia Babciagramolka pisze...

Pewnie że można bedzie jeszcze smaczniejszy