Zapowiedział się na obiad
najstarszy wnuk. Już nawet nie pytam co mam zrobić na obiad. Wiadomo-
sznycle. Jakoś to moje towarzystwo i starsze i młodsze jest monotonne .Albo
pomidorówka albo sznycle. Trzeba zatem coś kombinować by się to nie znudziło.
Wypróbowałam nową panierkę z płatków kukurydzianych z orzechami.
Czas :30 minut
Składniki :
2 piersi z kurczaka
2 jajka
1,5 szklanki płatków
kukurydzianych naturalnych ( bez cukru i innych dodatków)
4 łyżki zmielonych orzechów
nerkowca
4 łyżki zmielonych orzechów
włoskich
kilka orzechów włoskich do
dekoracji
sól
pieprz mielony
2 łyżki masła
olej z pestek winogron
1/3 szklanki wody
1 /2 łyżeczki maggi w
płynie
Zmielić w malakserze oba
rodzaje orzechów.
Dodać płatki kukurydziane i zmielić razem.
Piersi podzielić na 4 części
każdą i rozklepać
tłuczkiem do mięsa .
Posolić , popieprzyć.
Panierować w jajku
- panierce kukurydziano-orzechowej,
jajku i znów panierce.
Na
patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć sznycle na rumiano.
Przełożyć
do garnka. Podlać wodą, skropić maggi i dusić kilka minut pod przykryciem.
Sznycle
podawać z ziemniakami puree i mizerią posypane orzechami włoskimi.*
*
Można podać z ryżem i inną surówką ale u mnie zestaw jest nie do ,,
ruszenia" - ziemniaki i mizeria i już .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz