wtorek, 16 kwietnia 2013

Buni wersja Parmesan hash browns


Oryginalny parmesan hash browns to duży placek coś w rodzaju placka po węgiersku .W składnikach są ziemniaki , cebula i parmezan. Nie bardzo wiem czemu  jest to parmezan a nie np. cheddar -widocznie to takie angielskie fusion. W każdym razie placek smaczny. Ja zrobiłam swoją wersję - małe i bez cebuli. Podałam bez dodatków bo sam ser zapewnia smak.



Czas: 15 minut

Składniki:

2  duże ziemniaki
4 łyżki tartego sera Dziugas ( odpowiednik parmezanu)
olej z pestek winogron do smażenia

Ziemniaki obrać , umyć i utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Posolić szczyptą soli i zostawić na moment. Odcisnąć.


Utrzeć ser.


Wymieszać z ziemniakami.

Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką na gorący porcje masy i smażyć na rumiano z obu stron ( przewracać łopatką ostrożnie by olej nie prysnął).


* z tej porcji wyszły mi 4 spore placki

** placki muszą być płaskie ( trzeba przycisnąć po włożeniu na patelnię) bo inaczej ser się roztopi i przypali a ziemniaki w środku będą surowe

*** można do takich placków podać porcje sałatki ze świeżych warzyw np. pomidor z cebulką, ogórkiem , rzodkiewką - czy co tam jest  świeżego w domu lub kwaśna śmietanę lub dip

Brak komentarzy: