środa, 17 kwietnia 2013

Gołąbki drobiowe w sosie pieczarkowym z kaszą jęczmienną


Najczęściej robię gołąbki  z ryżem z kapusty białej w sosie pomidorowym . Ale i inne pojawiają się na naszym stole. Te są bardzo delikatne w smaku .




                         



Czas :1,5 godziny



Składniki :


12 wierzchnich liści z kapusty białej ( sparzonych przy zdejmowaniu – jak przy normalnych gołąbkach )

25 dag mięsa mielonego drobiowego

10 dag kaszy jęczmiennej

3 cebule

1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu

1 łyżeczka majeranku

3 łyżki masła

5 łyżek oleju słonecznikowego

2 łyżki sosu sojowego grzybowego

1 kostka bulionu drobiowego

1/2 szklanki śmietanki słodkiej

2 łyżki mąki

30 dag pieczarek



Ze sparzonych liści białej kapusty ściąć gruby nerw tak by nie uszkodzić liścia.


Cebule drobno pokroić i usmażyć na 3 łyżkach oleju. Pieczarki podzielić na pół . Jedną część pokroić na plasterki, a drugą bardzo drobno. Usmażyć na patelni na maśle ( 2 łyżki ) na rumiano i zdjąć z patelni. Na tym samym maśle podsmażyć na rumiano drobno pokrojone pieczarki . 



Kaszę jęczmienną  ugotować na sypko .



Mięso , cebulę , kaszę , sos sojowy, pieprz i majeranek, drobno pokrojone i usmażone pieczarki i  dokładnie wymieszać .



Na każdy liść kłaść  farsz . Zawijać tak jak tradycyjne gołąbki, podwijając brzegi pod spód. Gołąbki układać w szerokim garnku , posypać pieczarkami ułożone w garnku gołąbki ( dodając tłuszcz ze smażenia). W 1,5 litrze  gorącego wywaru z parzenia liści rozpuścić kostkę bulionową i zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny .



Zlać wywar z gotowania gołąbków . Zrobić białą zasmażkę z mąki z 2 łyżkami oleju i 1 łyżką masła . Rozprowadzić wywarem z duszenia gołąbków zmieszanym ze śmietaną . Wlać do garnka z gołąbkami . Zamieszać poruszając garnkiem . Dusić na małym gazie 15  minut. Doprawić sos sosem sojowym grzybowym jeśli trzeba .



Podawać w sosie z ziemniakami, pieczywem lub same jak kto woli .

Brak komentarzy: