O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Buraczkowe galaretki drobiowe podane z chrzanem


Zafascynowało mnie zdjęcie które gdzieś zobaczyłam - była to galaretka z królika .Tyle że była to buraczkowa galaretka ( tzn. było tam mięso z królika , paski gotowanych buraczków i cos tam jeszcze - a wszystko zalane bulionem o kolorze czerwonego wina z żelatyną ).
Postanowiłam , że spróbuję co by było gdyby tzn. jeśli zrobię galaretkę o smaku czerwonego barszczu. Tyle , że ja robię tak małe ilości , że musiałam iść na skróty i ugotowany bulion już po rozpuszczeniu w nim żelatyny doprawić  gotowym koncentratem barszczu czerwonego.

A chrzan to podpatrzony w Kuchennych Rewolucjach ( tam był do galarety z jesiotra ).



Czas: 1,5 godziny + zastyganie

Składniki:

1 udko z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszki
kawałek selera
1/4 pora
1 mała cebula
1 liść laurowy
4 ziarna pieprzu czarnego
2 ziela angielskie
1 goździk
2,5 szklanki wody
4 łyżeczki żelatyny
sól
maggi w płynie lub gałązki świeżego lubczyku
kilka łyżek koncentratu barszczu czerwonego
natka pietruszki do dekoracji
chrzan tarty doprawiony cytryną , cukrem i solą ( gotowy)

Udko rozrąbać na mniejsze kawałki ( szybciej się gotuje) i ułożyć w garnku.



Obrać, umyć i pokroić na kawałki warzywa. Opiec na patelni .



Dodać  do kurczaka. Dorzucić ziele, pieprz, liść laurowy i goździk. Zalać wodą . Dodać 1/2 łyżeczki maggi w płynie lub kilka sporych gałązek świeżego lubczyku( i szczypty soli).


Doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć gaz i gotować na małym 1 godziny, aż mięso będzie odpadać od kości a bulion wygotuje się do objętości ok. 2 szklanek.
Wyjąć  łyżką cedzakową mięso i warzywa.



Bulion przecedzić.


Obrać mięso ze skórek , chrząstek i kości i drobno pokroić.



Kawałek marchewki  pokroić w drobne kawałki *.
Namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody żelatynę.
Poukładać w foremkach mięso, marchewkę, listki natki.


Bulion zagotować. Przecedzić. Dodać koncentrat buraczany do smaku i koloru ( musi być mocny koncentrat lub w proszku żeby nie rozwodnić bulionu)



Podgrzać.  Dodać namoczoną żelatynę ( jeśli dajemy koncentrat w płynie to może trzeba dodać trochę żelatyny więcej). Dobrze wymieszać .
Ostrożnie zalać miseczki z mięsem.


Zostawić by ostygły. Przestawić do lodówki i zostawić do zakrzepnięcia.
Podawać z porcją chrzanu i kawałkiem cytryny.

* resztę marchewki, selera i pietruszkę dodać do sałatki

1 komentarz:

Organizacja imprez pisze...

Trafiłem na tę witrynę przez Google, nie powiem niepospolita :)