sobota, 6 kwietnia 2013

Gulasz drobiowy ze świderkami


Robienie gulaszu z piersi kurczaka graniczy z lekka paranoją. Ale  tak po prostu wyszło. Miał być kupiony indyk na gulasz . Przez pomyłkę, a może specjalnie w mięsnym zapakowano piersi z kurczaka ( nie ja robiłam zakupy od razu zaznaczam).Jak już były w domu razem ze wszystkimi dodatkami to wielkiego wyboru nie było. Tym bardziej , ze uparłam się na to , że ma być gulasz i już.


Czas: 1 godzina

Składniki:

0,5 kg piersi z kurczaka
2 duże cebule
1 marchewka
1 duża czerwona papryka
1 kiszony ogórek
3 łyżki oleju
mielona papryka słodka  do smaku
szczypta soli
maggi w płynie
szczypta mielonego pieprzu
2 szklanki wody
1 liść laurowy
6 ziaren pieprzu czarnego
3 łyżeczki mąki
25 dag makaronu świderki

Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę ( nie za dużą- średnią ).


Mięso polać łyżką oleju , posypać szczypta soli,  papryką i pieprzem - dobrze wymieszać i zostawić na 30 minut.


Obrać marchew i pokroić w krążki.


Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić ją w paski ( grube).


Spory kiszony ogórek pokroić w plasterki.


Obraną cebulę pokroić w pół plasterki.
W garnku ( o grubym dnie ) rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć na rumiano pokrojoną cebulę.


Wrzucić pokrojone piersi z kurczaka  i smażyć  aż się zrumienią.


Dorzucić marchew ,paprykę , ogórek kiszony, ziarnisty pieprz , liść laurowy i szczyptę soli.
Zalać wodą . Skropić 1/2 łyżeczki maggi w płynie.


Zagotować  i dusić ok. godziny. Na końcu ma zostać ok. 3/4 szklanki płynu.


Doprawić gulasz przyprawami ( pieprz , papryka mielona).Zagęścić zmieszaną z odrobiną zimnej wody mąką. Zagotować.
Ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić .


Wrzucić makaron do gulaszu. Wymieszać i zostawić na chwilę.


Podawać na głębokich talerzach posypane usiekana zieleniną ( ja lubię szczypiorem ).

Brak komentarzy: